spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Nedim Sladić najavio osjetniju promjenu vremena, donosimo detalje

Nasuprot očekivanjima, ovogodišnja zima nije donijela uobičajene hladnoće. Siječanj je privremeno prekinuo blagu klimu s nekoliko dana hladnijih od prosjeka, ali veljača 2024. ostavit će dojam više proljetnih nego zimskih dana. Temperature su redovito dosezale dvocifrene vrijednosti, pružajući nešto olakšanja u potrošnji energije tijekom trenutne energetske i ekonomske krize, iako su zimski turistički centri trpjeli velike gubitke, kako ističe Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog.

S manje od tjedan dana do kraja meteorološke zime, mnogi se nadaju da se slična sezona neće ponoviti skoro. Analiza temperature zraka za veljaču 2024. u odnosu na referentni period 1991-2020 otkriva da je preko 75% posljednjih 80 dana bilo toplije od prosjeka, s nekoliko dana koji su obilježili zimski toplotni val, gdje su temperature bile za 5 °C ili više iznad prosjeka.

Nedostatak hladnih valova ove zime bio je primjetan, dok su podaci od 1961. pokazali da su temperature većinom bile iznad prosjeka, s nekoliko iznimno toplih dana u siječnju i veljači koji su postavili nove rekorde.

Predviđanja za preostali dio veljače ne sugeriraju značajnije promjene, s očekivanjima da će ovo biti jedna od najtoplijih zima u Bosni i Hercegovini, usporediva s rekordnom zimom 2013/2014. Južni vjetrovi dodatno će povećati temperaturne anomalije, čineći veljaču 2024. potencijalno najtoplijom dosad zabilježenom.

Meteorološke prilike donose povećan pritisak i temperaturne razlike između sjevera i juga, uzrokovan prostranim frontalnim sustavima koji će utjecati na vrijeme u Bosni i Hercegovini, posebice od četvrtka do subote.

Formacija Đenovske ciklone i drugih vremenskih sistema donijet će topao, ali vlažan zrak u regiju, s jačanjem juga koje će prouzročiti promjene u temperaturi i vlažnosti. Temperaturni porast tijekom vikenda dodatno će obilježiti ovaj period, s najtoplijim danom u petak, posebice u sjeveroistočnim dijelovima zemlje gdje se očekuju temperature iznad 20 °C.

Fenski efekt će dodatno utjecati na vremenske uvjete, zadržavajući oblake na određenim područjima, dok će drugdje prevladavati suši i topliji zrak. Vrhunac oblaka i padavina očekuje se tijekom vikenda, s mogućim snijegom na najvišim planinskim vrhovima.

Predviđanja za sljedeći tjedan ukazuju na nastavak nestabilnog, ali iznadprosječno toplog vremena, s jačanjem prema kraju mjeseca, zadržavajući trend blaže zime koja je obilježila početak 2024. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM