Četvrtak, 22 listopada, 2020
SPONZORIRANA OBJAVA

Napisana optužnica za respiratore, optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Zolak!

Pročitajte i ovo

VIDEO: Babanovići dobili struju, traktor, ovce…

Prije samo mjesec i pol dana porodica Hamida i Edine Babanović iz Lupca kod Zenice, živjeli su u podrumu...

Vozači iz BiH od danas bez zelenog kartona mogu u zemlje EU i Srbiju

Od ponoći je na snagu stupila odluka o tome da vozačima iz Bosne i Hercegovine, prilikom ulaska u Srbiju...

Danas počinje predizborna kampanja u BiH

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini službeno počinje danas i trajat će 30 dana. Predstavit će se...
Inforadar saznaje i to da bi se zbog pokušaja mita od dva milijuna KM prema tužitelju Mirzi Hukeljiću da se iz optužnice izostavi premijera Novalića, o čemu je „Inforadar“ ranije pisao, nakon čega je Hukeljić izvijestio Američko veleposlanstvo u Sarajevu te je napravljena i službena zabilješka, Novalić mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

Troje tužitelja Tužiteljstva BiH: Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić, krajem prošlog tjedna, nakon višemjesečne istrage, napisali su i zapečatili optužnicu protiv četiri osobe u predmetu respiratori koja bi Sudu BiH trebala biti podnesena najkasnije do polovine listopada!

Inforadar saznaje da optužnica tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme Srebrena malina Fikreta Hodžića, te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka u aferi u vezi s kupovinom neupotrebljivih kineskih respiratora vrijednih oko 10,5 milijuna KM.

Prema kvalifikacijama djela, takozvana trojka „3F“ optužena je za udruživanje u kriminalnu grupu, odnosno pranje novca radi stjecanja koristi, falsificiranje dokumenata i knjiga te zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok Zolak, prema optužnici, ne pripada organiziranoj grupi već se tereti „po zapovjednoj odgovornosti“ za zloupotrebu ovlasti i položaja.

Portal inforadar proteklih tjedana došao je do pouzdanih saznanja iz više nezavisnih izvora koje otvaraju prostor za nove osumnjičene u aferi respiratori, odnosno rasvjetljavaju ulogu samog Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u Viber grupi predočenih prilikom svibanjskog ročišta.

Ključna je pročitana kao prepiska između Novalića i NN osobe a pred gostovanje osumnjičenog vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. svibnja, u kojoj Novalić sa suradnicima komentira da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”.

Nakon emisije Novalić suradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“. S obzirom na to da je ovu poruku u Viber grupu suradnicima proslijedio Novalić, sve do prošle srijede i saslušanja Asima Novalića u Tužiteljstvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor.

Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavci respiratora, tužiteljskoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa.

Naime, tužitelji su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiteljima otkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“ Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose s javnošću Dženitu Silajdžić.

Tužitelji vjeruju da je Izetbegović poslao ovu poruku ne zbog Novalića, Hodžića ili bilo koga od osumnjičenih, već kako bi zaštitio NN osobu za koju se od početka istrage vjeruje da je naredila nabavku respiratora preko malinarske firme. Podsjećamo na tu poruku i prepisku između NN osobe i Novalića, također pročitanu na ročištu.

NN: Morate brzo reagirati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.

Novalić: Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje.

NN: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Stožer CZ.

Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 milijuna na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci…

Asim Sarajlić je, dakle, 23. rujna 2020. godine u prostorijama Tužiteljstva BiH priznao da je Izetbegović „želio pripremiti“ Hodžića za TV gostovanje, a sve kako bi preduprijedio mogućnost da istraga dođe do NN osobe.

Tko je NN osoba, zbog čega je Izetbegoviću toliko bitna i zašto lider SDA toliko riskira – nije teško pogoditi.

Koliko je cijeli ovaj slučaj kompleksan i zbog činjenice što je u aferu umiješan i sami politički vrh, potvrđuju i saznanja Inforadara kako nije izvjesno da će optužnica biti podignuta do 10. odnosno 15. listopada i podnesena Sudu BiH, a što će zavisiti od tužiteljske procjene.

Naime, tužiteljska trojka nije uvjerena, usprkos neoborivim dokazima, da bi optužnica kao takva bila i potvrđena zbog uloge samog predsjednika suda BiH Ranka Debeveca za kojeg vjeruju da je pod političkim utjecajem strane koja od početka nastoji obesmisliti istragu i kompromitirati tužitelje, pa i same novinare koji su o ovoj aferi pisali.

No, jednako bitno je i naglasiti da Američko veleposlanstvo i administracija s iznimnom pažnjom prate cijeli slučaj te su ranije u više navrata, a pogotovo u ovom slučaju, isticali koliko je važno da pravosuđe radi u interesu javnosti.

Saznaje Inforadar i to da bi se zbog pokušaja mita od dva milijuna KM prema tužitelju Mirzi Hukeljiću da iz optužnice izostavi premijera Novalića (redakciji Inforadara poznata imena dvije osobe), o čemu je Inforadar ranije pisao, nakon čega je Hukeljić izvijestio Američko veleposlanstvo u Sarajevu te je napravljena i službena zabilješka, Novalić mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

 

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

KSB spreman za online nastavu: Ministar školama dao na procjenu ostaju li djeca u školskim klupama

Škole u KSB su, nakon velikog porasta broja oboljelih, preporuke Federalnog kriznog stožera da se prijeđe na online nastavu,...

JAVNI POZIV – 25.000 KM za podršku poduzetnicima

BeeZone biznis inkubator Centra za edukaciju mladih vas poziva da aplicirate za učešće u programu podrške razvoju ženskog poduzetništva u okviru projekta BiHUB –...

OTKAZANO: Kotlićijada u Novoj Biloj

Prva Kotlićijada u Novoj Biloj koja se u organizacije Udruge Informator trebala održati u nedjelju, 25. listopada 2020. godine na platou ispred Caffe FACE...

VIDEO: Završeni radovi na probijanju tunela Počitelj

Radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj završeni su u srijedu ceremonijom probijanja navedenog tunela dugog 1.163 metra, a kojoj su među ostalima...

Objavljena velika prognoza za zimu, evo što nas čeka

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu. Odmah na početku prognoze navode kako zemlje diljem Europe doživljavaju novi val koronavirusa,...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo