spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Najezda stjenica u BIH

Brojni građani Sarajeva biju bitke sa stjenicama.

Najteže prolaze oni koji problem pokušavaju riješiti sami. Nažalost, na taj način samo daju vrijeme i prostor ovim insektima da se šire i razmnožavaju. Bez stručne pomoći, specijalnih preparata i tretiranja na pravi način bitku sa stjenicama dobivaju rijetki.

Imali smo poziva i ranijih godina. Stjenice nisu nikada iskorijenjene u potpunosti, ali od prosinca 2022. taj broj se znatno povećao. Skoro svakodnevno imamo pozive iz svih dijelova ŽS-a, rekla je za Oslobođenje Elna Ibrahimović, direktorica Sanitacije, i naglasila da je broj stanova u kojima se nalaze stjenice povećan poslije pandemije koronavirusa, odnosno povećanjem broja turista koji dolaze u Sarajevo.

S povećanim brojem turista u našem gradu povećan je i broj stjenica u Sarajevu koje su poznate i kao turistički insekt. Ono što je karakteristično jeste da sada domaćinstva imaju sve više stjenica, a prije je to bilo vezano isključivo za hotelijerstvo i ugostiteljske objekte. Prenose se putem odjeće, rublja, posteljine, u koferima.

Preporuka je da svi koji su putovali ili primali goste prekontroliraju domaćinstva, madrace, drvene konstrukcije kreveta i ormara, da vode računa o posteljinama. Najčešće se nalaze u spavaćim sobama. Ukoliko građani sumnjaju, uvijek nas mogu pozvati i da izvršimo preventivnu dezinsekciju preparatima koji su potpuno neškodljivi za ljude i životinje, objasnila je Ibrahimović.

Pojava stjenica u stambenim zgradama posljedica je i velikog broja iznajmljivanja stanova na dan.

Prema zakonu i Pravilniku o zaštiti od zaraznih bolesti, hoteli imaju obavezu da izvrše dezinsekciju svakih 90 dana, što oni, prema riječima Ibrahimović, i čine.

Održavamo i redovno i izvanredno veliki broj hotela i restorana. Zaista se svi s kojima mi surađujemo pridržavaju zakonske obaveze i redovno vrše dezinsekciju. Najrizičniji su turisti koji su na nekom dužem putovanju, koji mijenjaju više smještaja tijekom svoga putovanja.

Pojava stjenica u stambenim zgradama posljedica je i velikog broja iznajmljivanja stanova na dan kojih najviše ima u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad. Zbog toga možda imamo najviše poziva iz tih područja, ali pozivi stižu i iz svih drugih dijelova Županije Sarajevo. Velike stambene zgrade su podložnije najezdi i žohara i stjenica zbog velike frekvencije ljudi, dodala je za Oslobođenje direktorica Sanitacije.

Objasnila je da stjenice ne ugrožavaju zdravlje ljudi, ne uzrokuju nikakva zarazna oboljenja, ali njihova pojava ima izuzetno neugodan psihološki učinak, posebno ako se radi o djeci, bebama i starijim osobama, te individualno kod nekih osjetljivih kategorija ljudi koje imaju alergijske reakcije.

Stjenice mogu uzrokovati dermatitise, odnosno iritacije na tijelu lokaliziranih točkastih otisaka, točkasto krvarenje na posteljini, rublju, što izaziva dodatni strah.

U tim slučajevima je potrebno obratiti se dermatologu, a mi smo osposobljeni i opremljeni da reagiramo na svaki poziv i otklonimo probleme sa stjenicama u domaćinstvima, hotelima i bilo kojim drugim prostorima na kojima se pojave, navela je Ibrahimović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM