spot_img

Najava: Festival riječi – Lašvanski knjižarij

Udruga za humani i održivi razvoj “Klik” sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom “KulturANTI” iz Sarajeva, od 20. do 24. rujna organizirat će “Lašvanski knjižarij – festival riječi”, kulturnu manifestaciju posvećenu promociji knjige i književnosti koja će biti održana u Travniku i Vitezu, priopćeno je iz Udruge “Klik”.

Ciljevi festivala koji se prvi put organizira su dovesti književnost u živote građana Travnika i Viteza, ali i svih zainteresiranih stanovnika Srednje Bosne.
Važan nam je i emancipatorski cilj koji u ovakvom tipu festivala vidi priliku za uključivanje književne scene Lašvanske doline u šira kulturna gibanja BiH te zemalja iz susjedstva s kojima je ona neraskidivo povijesno, kulturno, jezično i politički isprepletena. Svakako treba naglasiti da Lašvanski knjižarij kao festival ima namjeru postati platforma na kojoj će se (re)interpretirati bh. književno naslijeđe te s koje će se promovirati suvremena književna produkcija naše zemlje, ali i književna produkcija koja BiH uzima kao svoju temu, navodi se u priopćenju organizatora.
Tijekom sajma knjige, na desetak štandova u holu Franšiznog centra u Vitezu, predstavili bi se najrespektabilniji književni izdavači iz BiH poput Synopsisa, Buybooka, Fondacije Petar Kočić, Svjetla riječi te Hrvatskog leksikografskog instituta, kao i neki od najvećih izdavača iz Republike Hrvatske poput Frakture, VBZ-a i Naklade Ljevak.
U sklopu programa festivala bit će održan okrugli stol “Nasljeđe Ive Andrića – danas i sutra”, a za govornike su pozvani Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara te fra Ivan Nujić. Također će biti riječi i o poetici Marka Martinovića Cara, kao posveta njegovoj književnoj ostavštini i poetici.
O Marku Martinoviću Caru, značajnom književniku iz Viteza, govorili bi Josip Mlakić, Željko Grahovac i Mladenko Marijanović. U okviru programa “Glas iz tmine – Preživjelo pjesništvo Ive Totića” bit će održana večer posvećena nedavno preminulom viteškom pjesniku i profesoru Ivi Totiću, a o njegovim stihovima govorili bi Željko Grahovac, Enver Kazaz i Đurđica Čilić Škeljo, piše Drukčiji radio.
Na festivalu Lašvanski knjižarij bit će upriličeno i predstavljanje izdanja “Iz Bosne Srebrene – II kolo” posvećenog franjevačkoj književnosti u BiH, a predstavljači su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović te fra Marko Karamatić.
Na kraju festivala bit će održan razgovor o Bosni kao o književnom toposu, interpretativnim problemom te neizbježnim duhovnim poticajem, pod nazivom “Bosna kao poetska (u)topija”. O temi će govoriti Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović i Milo Jukić.
Dnevnik.ba

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti