spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Načelnik Mekić odgovorio na priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a BiH Busovača

Nakon objave jučerašnjeg priopćenja Kluba vijećnika HDZ-a BiH Busovača, na naš redakcijski mail stigao je odgovor načelnika Općine Busovača Asima Mekića.

Priopćenje za javnost Kluba vijećnika HDZ BiH Busovača

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton Središnja Bosna / Srednjobosanski kanton

OPĆINA BUSOVAČA

Ul. 16. avgusta/kolovoza bb, 72260  Busovača   telefon  030 732 152,    fax  030 733 038   e-mail: [email protected]

Općinski načelnik

Busovača; 08.05.2020. godine

Grad-busovaca.com

Poštovani,

Molimo Vas da u toku dana, a radi blagovremenog i istinitog informisanja svih građana općine Busovača i šire javnosti,  na Vašem portalu u integralnom tekstu objavite Stav načelnika Općine Busovača po pitanju neodržavanja sjednice Općinskog vijeća Busovača zakazane za 07.05.2020. godine

Kao načelnik Općine Busovača osjećam obavezu da upoznam naše građane, ali i javnost uopće, o mogućim posljedicama neodržavanja sjednice Općinskog vijeća Busovača koja je trebala biti održana 07.05.2020. godine, a koja je prethodno dogovorena na sjednici Kolegija.

Poznato vam je da je Općina Busovača jedna od učesnica projekta „Plava voda“, zajedno sa općinama Travnik, Novi Travnik i Zenica.

Isto tako, želim podsjetiti da će navedene općine učestvovati samo sa 50% sredstava u ukupnom projektu, a ostalih 50% su grant sredstva osigurana od Federalnog fonda za zaštitu okoliša, te vlada SBK i ZE-DO kantona.

Trenutno stanje projekta je u fazi odabira najboljeg izvođača radova i nadzornog organa.

Raspisan je međunarodni tender i radi se po međunarodnim pravilima.

Kompletan projekat vodi JP „Regionalni vodovod Plava voda“.

Kada bude završen kompletan projekat vodu treba pustiti u postojeće sisteme, a koji nisu u najboljem stanju. Između ostalog, sistem vodovoda koji snabdijeva gradski vodovod u Busovači je u dosta lošem stanju, ima puno gubitaka, ali i azbestnih cijevi koje nisu dobre, čak ni iz zdravstvenih razloga, a često se dešavaju i pucanja istih..

Od strane organizacije „SIDA – EBRD II Program za komunalni okoliš i klimu“ osigrana su grant sredstva u iznosu od 4.000.000 KM za pripremu vodovoda u koje će se pustiti Plava voda. To praktično znači da bi mi mogli izvršiti detaljnu rekonstrukciju gradskog vodovoda, zamjenu cijevi i sve ostalo što je potrebno.

Želim napomenuti da su ova 4.000.000,00 KM raspoređeni ravnomjerno na sve općine učesnice, što smatram i svojom zaslugom u protelom periodu realizacije ovog projekta, jer ne treba zaboraviti da ćemo dobiti isti iznos sredstava kao i Grad Zenica, a o broju korisnika i veličini vodovoda smatram da nema potrebe da komentarišem.

Općinsko vijeće Busovača je na navedenoj sjednici trebalo donijeti Odluku da prihvatamo grant sredstva, kako ista ne bi došla u pitanje i bila eventualno raspoređena drugim općinama.

Na sjednici Kolegija koji je održan za pripremu sjednice sve prethodno je iznijeto i zauzet je jedinstven stav da ne smijemo propustiti priliku i da je sjednicu neophodno održati, bez obzira na posebne uslove izazvane pandemijom coronavirusa. Zbog toga je dogovoreno da sjednica neće biti održana u prostorijama Općine Busovača nego u prostorijama Srednje škole Busovača gdje postoje bolji uslovi. Obezbijeđena su sva neophodna sredstva koja su propisana za takve prilike (dezinfekcija prostora prije i poslije održavanja sjednice, obezbijeđene zaštitne maske, zaštitne rukavice, dovoljna udaljenost osoba na samoj sjednici, kao i sve ostalo).

Na samu sjednicu je pozvan i uredno se odazvao direktor JP „Regionalni vodovod Plava voda“ radi informisanja vijećnika o projektu i davanju odgovora na eventualno postavljena pitanja vijećnika.

_______________________________________________________________________________

09-22                                                                1/2

Međutim, sjednica nije održana iz razloga što je Klub vijećnika HDZ tražio da se dnevni red dopuni tačkom, a koja se odnosi na izbor predsjednika Općinske izborne komisije.

Prije održavanja sjednice, a koja je bila hitna i važna i koja je trebala imati samo dvije tačke dnevnog reda, i to: verifikaciju mandata nove vijećnice (formalna i proceduralna stvar da bi ista mogla učestvovati u daljnjem radu Općinskog vijeća Busovača) i donošenje Odluke o prihvatanju grant sredstava, na sjednici Kolegija je jednoglasno dogovoreno da se doda i treća tačka dnevnog reda i da nosi naziv „Informacija o epidemiološkoj situaciji na području općine Busovača sa osvrtom na stanje i finansijske efekte“.

Jučerašnja sjednica je morala biti održana i ukoliko bude posljedica zbog njenog neodržavanja i neusvajanja Odluke za grant sredstva za to neka odgovaraju i objašnjavaju građanima oni koji nisu bili za donošenje iste.

Ne smijem ni zamisliti šta bi značilo kada bi vlastitim sredstvima u iznosu od 1.000.000,00 KM morali pripremiti mrežu za puštanje Plave vode u sistem, a odbijamo sredstva koja su grant i koja ne moramo vraćati.

Neću reći da nije važno ko će biti predsjednik Općinske izborne komisije, ali o tome se može i treba razgovarati a ne uslovljavati, što je čini mi se postala praksa i što nije dobro.

Isto tako, za imenovanje predsjednika OIK potrebno je provesti odgovarajuću proceduru, što vrlo dobro znaju svi općinski vijećnici, pa i Klub vijećnika HDZ-a, a što nije prethodno urađeno, pa se samim tim navedeno pitanje nije ni moglo razmatrati na navedenoj sjednici.

Ja sam načelnik svih građana općine Busovača, a isto tako i predsjednik Općinskog vijeća je predsjednik svih vijećnika direktno, a indirektno i svih građana jer su građani birali vijećnike.

Iz tog razloga smatram da je predsjednik morao održati sjednicu i da se donesu odluke, ma kakve one bile. Nije on predsjednik i predstavnik samo jedne političke stranke, nego svih onih koji učestvuju u radu Općinskog vijećnika.

Ovo pišem vrlo direktno želeći ukazati na eventualnu odgovornost ukoliko propustimo navedenu priliku za dodjelu grant sredstava.

Tražim i zahtijevam da se hitno održi sjednica koja je već dogovorena i da se donese odgovarajuća odluka.

                                                                                                                        OPĆINSKI NAČELNIK                                                                                                  Asim Mekić, dipl.ing.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti