Ponedjeljak, 30 ožujka, 2020

Mons. Hoser: Ništa nije luksuzno u Međugorju!

Pročitajte i ovo

OO ZŽ HDZ BiH „KKK“ Busovača: “Svi imamo važnu ulogu u sustavu, kao u lancu svaka je karika važna”

Članice Zajednice žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ Busovača su se u dosadašnjem radu mnogo puta, kroz različite aktivnosti,...

Obavijest o mogućnostima organiziranja prijevoza uposlenika

Kantonalni štab civilne zaštite KSB dostavio je Ministarstvu gospodarstva KSB Preporuku za postupanje u vezi s Naredbom Federalnog stožera...

Otkriven novi simptom zaraze koronavirusom

Poznato je da su simptomi Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, temperatura, kašalj i gubitak daha. Otorinolaringolozi sada upozoravaju na...
Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je što je do sada napravio u Međugorju, što misli o ukazanjima kao i biznisu koji se veže uz ovo malo hercegovačko mjesto.

Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser svoj prvi televizijski intervju za hrvatske medije dao je Dnevniku Nove TV.

U razgovoru se dotaknuo posla koji obavlja u ovom hercegovačkom mjestu, kao i pitanja statusa Međugorja. O biznisu koji se povezuje s Međugorjem rekao je da je to neophodno zbog hodočasnika koji dolaze, prenosi Brotonjo.info

Što ste do sada konkretno napravili u Međugorju i što ćete još napraviti?

Radim ovdje po mandatu koji sam dobio od Svetog Oca, a odnosi se na proširenje i razvoj pastorale, što je ovdje i sada najvažnije, odnosno na primanju vjernika koji dolaze iz cijelog svijeta, hodočasnika koji govore različite jezke. I kako bih osigurao liturgijsku službu, paraliturgijsku službu, a sve kako bi boravak ovdje u Međugorju bio plodonosan i bogat.

Podnosite posebno izvješće Papi Franji, što on kaže na vaše izvješće, je li zadovoljan time? 

U stalnom sam kontaktu s državnim tajnikom koji predstavlja najvažniji ured i službu Svete Stolice, a naravno državni tajnik prenosi sve novosti Svetom Ocu. Mandat koji sam spomenuo pokriva i dodatne elemente, a to su identiteti zajednica koje borave u Međugorju, odnosno kanonske, crkvene i građanske identitete koje treba razjasniti i posljedično izdati dekret o njihovim identitetima.

Kontrolirate li i financije župe?   Koliko se sjećam bilo je primjedbi i na taj dio. 

Da, očigledno mandat se odnosi na provođenje financijske revizije kako bih provjerio financijsku ravnotežu i je li župa sposobna pokriti sve neophodne izdatke i održavati sve službe i postojeću materijalnu infrastrukturu.

Fenomen Međugorje vezan je za ukazanje, vjerujete li vi u to ukazanje? 

To nije cilj moje vjere općenito, procjenama tih ukazanja i poruka koje se objavljuju bavi se druga instancija Svete Stolice, ja se tim vidom ne bavim. Prema tome, jedino što ja mogu jest vidjeti jesu li navodni vidjeoci dobro integrirani u život Crkve, primaju li odgovarajuću pomoć i osjećaju li se dobro ovdje.

Hodočasnici dolaze i na molitvu i na ukazanja s vidiocima, iako ta ukazanja nisu još priznata. Kako vi gledate na to? 

Ne možemo ih zabraniti, zato što su to osobe koje dolaze spontano. A ukazanja koja se ovdje odvijaju, ne događaju se u prostorijama ili na prostoru koji pripada Župi. Rekao bih da je riječ o društvenoj dinamici i ne čudi me što ljude privlači nešto izvanredno.

Mnogi kritiziraju biznis koji se razvio u Međugorju nakon ukazanja, je li vama to prihvatljivo, na ovakav način kakav je sada? 

To je neophodno zbog hodočasnika koji dolaze i koji moraju negdje boraviti, jesti i kretati se, pa se tako obveza onih koji organiziraju društveni život ovdje ogleda u izdavanju dozvola za gradnju hotela i apartmana. Treba također otvoriti i restorane s obzirom na rastući broj hodočasnika. Postoje također trgovine i butici koji prodaju vjerske predmete. Uočavam određene sličnosti s Lourdesom u Francuskoj koji je treći grad po broju hotela u Francuskoj nakon Pariza i Nice. Mi još nismo treći po veličini grad po broju hotela u Bosni i Hercegovini. No, tu rastuću dimenziju treba uzeti u obzir. Ali oni koji su odgovorni za to ili su vlasnici tih objekata trebaju zaraditi za život.

Govori se da se biznisom bave i neki od vidjelaca, je li vama to u redu?

Nisam upoznat s detaljima o problemima vidjelaca, ali općenito mogu reći da su svi osnovali obitelj, pa tako trebaju od nečega živjeti, a žive od usluga koje pružaju hodočasnicima. A je li to luksuzno ili nije, ne bih rekao da je riječ o luksuznim uslugama. Ništa nije luksuzno u Međugorju.

Ima li naznaka kada će se donijeti odluka o statusu Međugorja i što je to što priječi Papu i Vatikan da konačno kažu svoje mišljenje o ukazanjima? 

Što se tiče razvoja Međugorja kao hodočasničkog mjesta, treba spomenuti tri važna elementa: imenovanje apostolskog vizitatora je prva stvar, druga stvar je priopćenje Svete Stolice kojim se dopuštaju hodočašća i hodočasničke skupine koje organiziraju župe i biskupije, i treće, dozvola svim biskupima, nadbiskupima i kardinalima iz cijelog svijeta da održavaju svečana misna slavlja.

I za kraj, što vam je Papa zadnji put rekao kad ste se čuli s njim? 

Nisam vidio Papu posljednji put, već primam određene smjernice koje provjeravam s državnim tajnikom, kardinalom Parolinom, a on je, mogu to reći, Papin glasnogovornik.

centralna.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Advertisement -

Posljednje objavljeno

SPOMENI SE ČOVJEČE DA SVETKUJEŠ DAN GOSPODNJI!

Nedjelja za nedjeljom, nema žurbe, nema gužve u prometu, nema trke ljude koji zaborave gdje uopće toliko žure, nema...

Premijer FBiH u šetnji bez maske, rukavica…

Lijepo vrijeme ovog vikenda uspjelo je izmamiti građane Sarajeva da izađu i prošetaju jednim od najljepših dijelova grada - Vilsonovim šetalištem. Jedan od šetača...

Tri časne sestre i dva svećenika u Međugorju zaraženi koronavirusom

Među oboljelima i fra Tomislav Pervan, koji se javnosti obratio pismom. Pet novopotvrđenih slučajeva koronavirusa u Čitluku ne veže se uz klaster prvozaražene osobe u...

Dodik: Bošnjaci žele opstruirati odluku o izvanrednom stanju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je očigledno da Bošnjaci žele opstrirati odluku o izvanrednom stanju koju je donijela Narodna skupština. Dodik...

Gel neće s nokta? Tri metode da vam manikura bude kao igra

Mnogim ženama manikira ne traje duže od tri dana, pa im otkrivanje gela za nokte, s kojim su nokti besprijekorni i do tri tjedna,...
- Advertisement -

Pročitajte i ovo

- Advertisement -