MMF protiv smanjenja poreza, ukidanja trošarina i nižih cijena struje u BiH

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell istaknuo je da je ta institucija protiv ukidanja trošarina na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.

Što se tiče privremenog ukidanja trošarina na gorivo, u vrijeme naših konzultacija u ožujku 2022., isticali smo da bi se ovakva politika mogla razmotriti. Međutim, kako su cijene goriva danas mnogo niže, a i inflacija bilježi trend pada, ne smatramo da je privremeno ukidanje trošarina opravdano, rekao je Jewell, a prenosi Klix.

Govoreći o potezima vlasti u vremenu energetske krize, on smatra da je, iako su i građani i poduzeća u BiH imali koristi od nižih cijena električne energije, ta politika ipak i skupa i neodrživa.

Nadalje, u ovakvim situacijama poželjno je dozvoliti da cijene električne energije rastu u skladu s tržištem, međutim tada je potrebno istovremeno kompenzirati najranjivije kategorije društva. Drago nam je vidjeti da je Republika Srpska uvela blok tarife, gdje domaćinstva plaćaju različite tarife ovisno o tome koliko električne energije potroše, navodi Jewell.

Također je ocijenio ispravnim neuvođenje niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice u BiH.

Bosna i Hercegovina ima jedan od najefikasnijih PDV sustava u Europi, u velikoj mjeri zahvaljujući jedinstvenoj stopi PDV-a od 17 posto, koja pojednostavljuje naplatu i umanjuje mogućnosti prevare. Niža stopa na osnovne životne namirnice je skup i loše targetiran instrument za pružanje povlastica domaćinstvima s nižim primanjima, naglasio je Jewell za Bloomberg Adriju.

Smatra da je bolja politika, u tom smislu, pružati targetiranu, odnosno ciljanu dohodovnu pomoć.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kardinala Bozanića naslijedit će nadbiskup iz Hercegovine

Kako ljudi slave Valentinovo i što je najpopularniji poklon?