Mlijeko u trgovini skoro 3 KM, a otkupna cijena ostala skoro ista

Posljednjih mjeseci građani svjedoče enormnim povećanjima cijena namirnica, dok plaće i mirovine ostaju skoro iste.

Unatoč ogromnim poskupljenjima, nabavne cijene određenih proizvoda su ostale iste ili su minimalno poskupjele.

Litra mlijeka u trgovini košta kao litra goriva, a Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, kaže da je proizvodnja mlijeka postala neisplativa, piše Avaz.

Sada je na terenu negdje između 0,70 feninga do jedne marke, i to za ekstra kvalitetu. Prosječeno je to nekih 0,70 do 0,80 feninga, navodi Bićo.

Dodaje i to da su vanjska poskupljenja, imputi koji idu u poljoprivredu učinili svoje, te otežali proizvodnju i doveli u pitanje opstanak brojnih proizvođača.

Nema tu više računice, ni blizu, praktično ni s poticajima kada se isplate ne mogu se pokriti troškovi proizvodnje, kazao je Bićo.

Dodao je i to da otkupna cijena sirovog mlijeka na farmi ne može pokriti čak ni troškove proizvodnje.

Miljan Erbez, stručni suradnik Udruge poljoprivrednih proizvođača u RS-u kaže kako su svi vanjski imputi utjecali na cijenu mlijeka.

Tako je i mlijeko s nekih 0,65 feninga otišlo na marku, znači 40 posto, dok su neki drugi imputi porasli za 330 posto. Sada se sve to ustabililo, ali i dalje je đubrivo, u prosjeku 2.8 posto skuplje, kaže Erbez.

Dodaje da cijena sirovog mlijeka s farme, iznosi od 0,85 feninga do jedne marke po litru.

Nekada je cijena mlijeka činila 60 posto one cijene koja je bila za kupce, sada čine 30 posto do 40 posto. Zatim se pitamo gdje nestaje ta razlika, jer imamo mlijeka koja koštaju i po 2,80 KM, pojašnjava on.

Farmeri su u bezizlaznoj poziciji, mišljenja je Erbez jer, kako kaže, samo članovi Udruge poljoprivrednih proizvođača u RS-u, proizvedu 44 milijuna litara mlijeka.

Mi smo samo kroz mlijeko platili 18,77 milijuna maraka PDV-a, dobili smo povrat kroz premije 11 milijuna i kroz dionice milijun do dva, znači državi smo ostavili najmanje 5 milijuna KM, rekao je na kraju Miljan Erbez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tražite posao? Ecos d.o.o. Vitez zapošljava

Stiže prljava kiša