spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Mlad i uspješan: Din Biševac podrijetlom iz BiH na novoj Forbesovoj listi

Časopis Forbes objavio je novu listu mladih uspješnih ljudi “30 ispod 30” za Europu na kojoj se ovog puta našao jedan iz BiH, Din Biševac. Cijelo područje bivše Jugoslavije može se pohvaliti dvjema osobama na ovogodišnjoj listi.

To su Teja Potočnik iz Slovenije, dok je drugi Din Biševac iz Bosne i Hercegovine. Oba predstavnika Balkana na ovogodišnjoj europskoj listi rođena su na ovim prostorima, ali karijere grade u inozemstvu. Din Biševac odabran je u kategoriji tehnologije.

Rođen je u Bosni i Hercegovini, ali živi u Njemačkoj. Kako se navodi u njegovu opisu, prvobitno je postao dio njemačkog portala za iznajmljivanje Buena kao dizajner proizvoda 2019. godine. U nešto više od dvije godine preuzeo je dužnost glavnog izvršnog direktora od suosnivača i vodio rebrendiranje i preokret poslovanja tvrtke sa sjedištem u Berlinu, koja je prešla iz iznajmljivanja vlastitih nekretnina u izgradnju softvera koji pomaže stanodavcima da pronađu stanare, organiziraju razgledavanje i potpišu ugovore.

Buena sada upravlja s više od 11.000 stanova i prikupila je 13,7 milijuna dolara od investitora kao što su EQT i Capnamic Ventures.

Teja Potočnik našla se među 30 odabranih u kategoriji Proizvodnja i industrija. Stručno se usavršavala na britanskom Sveučilištu Cambridge i njezina ekspertiza je nanomation – automatizacija proizvodnje poluprovodnika baziranih na nanomaterijalima, čime omogućava njihovu upotrebu u industrijskim razinama. Kako se navodi u njezinu opisu, nanomaterijali su poslužili kao osnova za mnoge tehnološke proboje u posljednjem desetljeću, ali pronalaženje nanomaterijala na uzorcima i izrada kola oko njih zahtijeva mnogo ručnog rada i vremena. Teja Potočnik automatizirala je ovaj proces tijekom svoje doktorske disertacije na Cambridgeu, razvijajući patentirani sustav koji je mnogo jeftiniji i brži od konvencionalne nanofabrikacije poluprovodnika. Završila je osnovne studije iz znanosti materijala i inženjerstva na Sveučilištu u Manchesteru.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti