spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić i ministrica pravosuđa i uprave ŽSB Božana Petrović posjetile grob bosanske kraljice Katarine

U povodu 600. obljetnice rođenja bosanske kraljice Katarine Kosača, članice Zajednice žena HDZBiH “Kraljica Katarina Kosača”, ministrica financija Županije Središnja Bosna Mirjana Plavčić i ministrica pravosuđa i uprave Županije Središnja Bosna Božana Petrović posjetile su grob bosanske kraljice Katarine koji čuva rimska crkva Santa Maria in Aracoeli.

Položaj groba pred glavnim oltarom svjedoči o izuzetnom ugledu koji je kraljica uživala za života. Ministrica Plavčić i Petrović odale su počast i izrazile poštovanje prema kraljici Katarini.

“Bila je to posebna prilika da odamo počast ovoj iznimnoj ženi koja je ostavila neizbrisiv trag u povijesti Bosne i Hercegovine. Njezin primjer hrabrosti i ljubavi prema narodu i vjeri ostaje inspiracija mnogima i danas.”, istaknule su ministrice.

Kraljica Katarina Kosača, bila je supruga kralja Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog vladara prije dolaska Osmanlija. Njen grob u crkvi Santa Maria in Aracoeli podsjeća na burnu povijest Bosne i njenu važnost kao kraljevstva u srednjovjekovnoj Europi.

Posjet ministrice Plavčić i Petrović također je naglasio važnost očuvanja kulturnog naslijeđa i promicanje povijesne svijesti.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti