Četvrtak, 29 rujna, 2022

Ministar Matić: Ove godine bez proširenja esencijalne liste lijekova u SBŽ (VIDEO)

Pročitajte i ovo

Vlada Srednjobosanske županije usvojila je u četvrtak prijedlog odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja Zavoda za zdravstveno osiguranje koja je, kaže resorni ministar Anto Matić, pretrpjela neke izmjene.

“Povjerenstvo je radilo na listi lijekova i uredili su je na način da su maknuli lijekove koje su proizvođači povukli jer se više ne proizvode, a neke nove su ubacili. Također, uskladili su i cijene s federalnom esencijalnom listom. Povjerenstvo je sastavljeno uglavnom od ravnatelja naših zdravstvenih ustanova, oni su procijenili koji su te neophodni lijekovi na listi koja je zadnjih godina uglavnom ista”, rekao je županijski ministar zdravstva Anto Matić.

Sredstva za izdavanje lijekova su, navodi ministar, fiksna.

“Zavod u proračunu ima 15-ak milijuna godišnje za izdavanje lijekova, što je 1,25 milijuna maraka svaki mjesec, koliko je dostupno zdravstvenim ustanovama za propisivanje lijekova preko liste. Mi listu možemo teoretski proširiti za 155 lijekova, ali pitanje je za koliko vremena bi se taj novac potrošio”, kazao je Matić.

Izrazio je nadu da bi sredstava za proširenje esencijalne liste lijekova moglo biti u sljedećoj godini.

“Pri kraju smo s informatizacijom naše primarne zdravstvene zaštite i možda bi na toj kontroli recepata moglo biti sredstava za proširenje esencijalne liste lijekova dok utvrdimo načine na koji se propisuju lijekovi”, ustvrdio je županijski ministar zdravstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo