Metoda učenja mladića iz Tuzle vrlo je jednostavna – važno je imati želju

Govori više od 70 jezika

Muhamed Mešić, mladić rodom iz Tuzle, pravi je fenomen, ima 39 godina, a govori više od 70 jezika. Sa samo 16 godina došao je na dužnost gradskog vijećnika. Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Do sada je radio u više od 20 zemalja na čak četiri kontinenta, a bio je savjetnik predsjednika Makedonije i savjetnik gradonačelnika Tuzle. U jednom trenutku skrasio se u Beču u Austriji, gdje vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj tvrtki.

Kad je riječ o poznavanju 70 jezika, od hebrejskog do jidiša, japanskog i baskijskog, tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

– Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku.

Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, upravo to me je strašno inspiriralo – rekao je svojedobno za Al Jazeeru. Jezični genij kaže kako samo treba naći način kako svladati gradivo “i, ako ste dovoljno uporni, uspjeh je zajamčen”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Stogodišnja baka Iva poručuje: “Bez Boga sinko nema života”

Mamić se oprostio od Dinama: Sigurno se neću vratiti u Hrvatsku, do kraja života živjet ću u BiH