Srijeda, 23 lipnja, 2021

Među top 20 dužnika i dalje su Borac konfekcija, ali i dvije davno već ugašene kladionice te PS Vitezit

Pročitajte i ovo

BUSOVAČA: Izgubljena mačka Simba

Jučer je na području naše općine (oko džamije u centru) nestala mačka koja se odziva na ime Simba. Na...

Šumarski tehničar – novi smjer u Srednjoj školi Busovača

Srednja škola Busovača na svojoj facebook stranici obavijestila je buduće srednjoškolce o novom smjeru.  Naime, od ove godine Šume Središnje...

SŠ “Travnik”, Nova Bila nudi novo zanimanje: Ekonomist – poslovna informatika

Budući da je današnje tržište rada zasićeno tradicionalnim zanimanjima Srednja škola „Travnik“, Nova Bila nudi nešto sasvim novo, moderno...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić nedavno je, nakon sastanka održanog između predstavnika toga ministarstva, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika ugljena u FBiH, izjavio da nijedan rudar ne smije ostati bez posla, piše Večernji list BiH.

– Ako je pogreškom došlo do plana za otpuštanje kojeg rudara, to će brzo biti ispravljeno – kazao je ministar Džindić te dodao da je dogovor ipak moguć i izrazio spremnost za brz nastavak razgovora. Na takav njegov komentar nije bilo nikakve reakcije političara, javnosti, medija. Diskriminacija Očekivano, doduše, s obzirom na to da je ovaj ministar očito zadužen samo za očuvanje radnih mjesta na bošnjačkim područjima i tamošnjim kompanijama. Kada je u pitanju bio mostarski Aluminij, ministar Džindić poručio je kako ta tvrtka mora poslovati po tržišnim kriterijima. Po novim, osvježenim podacima Porezne uprave Federacije BiH, pet rudnika je po dugovanjima za neplaćene doprinose na plaće, mirovinsko i zdravstveno dužno čak 502 milijuna maraka.

Radi usporedbe, mostarski Aluminij za te je vrste obveza sada dužan oko 17,5 milijuna KM, dok su druge obveze prema dobavljačima daleko veće. Pa ipak, procjene govore kako, uz porezna, dugovanja prema dobavljačima iznose gotovo milijardu i pol KM. No, budući da se ovi rudnici nalaze unutar Elektroprivrede BiH, očito se nastavlja i dalje kupovati socijalni mir bez potezanja rezova. Najveći pojedinačni dužnik među rudnicima je RMU Zenica, kompanija koja je dužna 155,4 milijuna maraka; zatim Rudnik Kreka sa 127 mil. KM akumuliranih dugovanja Poreznoj upravi FBiH; Breza koja je okruglo 100 milijuna maraka u dugu, dok Rudnik Kakanj duguje 79 milijuna maraka.

Dvanaestoplasirani po dugovanjima je Rudnik “Abid Lolić” iz Novoga Travnika s dugovanjima od 39 milijuna. Kada se podvuče crta pod dugovanja prvih deset kompanija, tada se dolazi do podatka kako su dužne 987,7 milijuna maraka od ukupno 2,6 milijardi koliko je dužno 4048 kompanija s iznosima duga iznad 50.000 maraka. To je polovina iznosa ukupnog kriznog proračuna za COVID.

Prvi na popisu dužnika i dalje su Željeznice FBiH s 194,3 milijuna KM, od čega se 181 milijun odnosi na glavnicu, a 13 na kamate. Tradicionalno drugo mjesto RMU Zenica prepustilo je Javno komunalno poduzeće Gras iz Sarajeva, čija dugovanja za porezne obveze iznose 131 milijun maraka. Među deset najvećih dužnika i dalje je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru sa 71 milijun maraka dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH. No, nije ova zdravstvena ustanova jedina s problemima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Opća bolnica u Konjicu duguje 12,8 milijuna, a Županijska bolnica “Dr. Safet Mujić” 7,3. Istodobno, bolnica u Livnu “Fra Mihovil Sučić” po osnovi doprinosa Poreznoj upravi FBiH dužna oko 6,1 milijun maraka. Značajniji dužnici su i kompanije namjenske industrije Pretis ili pak BNT, koje se godinama sufinancira iz federalnoga proračuna.

Među top 20 dužnika i dalje su Borac konfekcija, Služba za zapošljavanje Unsko-sanske županije, ali i dvije davno već ugašene kladionice te Vitezit, koji je nedavno prodan.

- Advertisement -

Zanimljivo je i kako su među dužnicima i brojni sportski kolektivi. Pa čak i članovi Premijer lige BiH. Rekorder među njima je Čelik iz Zenice s dugom od 4,2 milijuna maraka.

No, najveći dužnik Poreznoj upravi FBiH među premijerligaškim klubovima sarajevski je Željezničar. Plavi s Grbavice duguju nešto više od 3,8 milijuna maraka, od čega oko 1,6 milijuna maraka iznosi glavnica duga, dok 2,2 milijuna otpadaju na kamate. Zrinjski, Velež… Slijedi tuzlanska Sloboda s dugovanjem od 3,6 milijuna, HŠK Zrinjski iz Mostara duguje oko 1,3 milijuna maraka. Aktualni prvak Bosne i Hercegovine Sarajevo duguje nešto više od 830.000 maraka. Olimpik je pak dužan nešto više od 700.000 maraka, dok je pak Velež dužan oko 160.000 maraka. Značajni dužnici su osnovne i srednje škole, ministarstva, ali i mediji. Općine Vareš, Drvar, Foča, ali i Savez općina i gradova na ovome su popisu.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo