spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Martinović: Do sada je dostavljeno 159 zahtjeva za biomedicinski potpomognutu oplodnju

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH od 1. siječnja preuzeo je nadležnost za proces biomedicinske potpomognute oplodnje te predvidio provedbu Programa utroška namijenjen za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO).

Ovaj program u iznosu od 10 milijuna KM usvojila je ovog tjedna Vlada Federacije BiH.

Na osnovu toga možemo početi sa realizacijom navedenog Programa, u okviru kojeg se odobrena sredstva raspoređuju za financiranje zdravstvenih usluga u vezi sa ostvarivanjem prava na liječenje neplodnosti BMPO na teritoriji Federacije. Svrha Programa je liječenje neplodnosti BMPO u zdravstvenim ustanovama u Federaciji sa kojima je zaključen ugovor, kazala je za Fenu direktorica ZZOR FBiH Vlatka Martinović.

Cilj programa je omogućiti prava pacijenata, nakon utvrđivanja da se trudnoća ne može postići drugim načinima liječenja.

Pravo na ovo liječenje iz sredstava budžeta Federacije BiH, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno vanbračnoj zajednici. Ovo pravo se odnosi na tri pokušaja intrauterine inseminacije, u skladu s medicinskim indikacijama i smjernicama, te na pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, istaknula je Martinović.

Također, Vlada Federacije BiH donijela je i Pravilnik o obujmu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava ovogodišnjeg budžeta, način formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, kriteriji i načini ugovaranja, kao i druga pitanja od značaja za provedbu biomedicinski potpomognute oplodnje.

Ovim pravilnikom je reguliran način i postupak ostvarivanja prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju. Od dana stupanja na snagu Pravilnika, 18. siječnja, zahtjevi za BMPO podnose se Federalnom zavodu i do sada je dostavljeno 159 zahtjeva, dodaje Martinović.

Prema Pravilniku, županijski zavodi zdravstvenog osiguranja bili su dužni do 1. ožujka dostaviti Federalnom zavodu informaciju sa podacima o provedenim postupcima BMPO u prethodnom periodu, odnosno prije prelaska ovog programa u nadležnost Federalnog zavoda, za sve parove poimenice.

Do danas, kako navodi Martinović, podatke su dostavili iz svih županija, osim Unsko-sanske i Posavske županije.

Podsjećamo, Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom utvrđena je obaveza financiranja ovog postupka iz budžeta Federacije BiH, piše Fena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM