spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Manje od pet sati sna noću povećava rizik za razvoj kroničnih bolesti

Osobe od 50 godina i starije koje noću spavaju manje od pet sati imaju 40 posto više izgleda da obole od kroničnih bolesti u odnosu na svoje vršnjake koji spavaju do sedam sati, pokazala je nova studija.

Autori studije sa Sveučilišta College London analizirali su učinke trajanja spavanja na zdravlje gotovo 8000 Britanaca zaposlenih u javnim službama u dobi od 50, 60 i 70 godina i to tijekom 25 godina.

Sudionici studije odgovarali su na pitanje – koliko prosječno sati spavaju tijekom radnog tjedna te je li im dijagnosticirana neka od kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes ili srčane bolesti.

Na temelju prikupljenih podataka znanstvenici su ustanovili da su ljudi koji spavaju pet sati ili manje od svojih srednjih do poznijih godina života imali veći rizik za razvoj bolesti.

Njihova otkrića objavljena su u časopisu PLOS Medicine u listopadu.

Sudionici istraživanja koji su spavali pet sati ili manje imali su 20 posto više izgleda da im se dijagnosticira kronična bolest te 40 posto više izgleda da razviju dvije ili više kroničnih bolesti u odnosu na populaciju koja spava sedam sati noću.

Multimorbiditet raste u zemljama visokih prihoda i danas više od polovice odraslih ima najmanje dvije kronične bolesti, kaže autorica studije dr. Severine Sabia.

To je dokazano velik izazov za javno zdravlje, jer je multimorbiditet povezan s visokim postotkom korištenja javnozdravstvenih usluga, s hospitalizacijama i invaliditetom, rekla je.

Prethodna istraživanja pokazala su da spavanje manje od sedam sati noću može voditi razvoju kronične bolesti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti