spot_img

Ljubinko Jović predstavio fotomonografiju starog grada Medvjedgrada

Jučer je u prostorijama općine Busovača održan sastanak na kojemu je Ljubinko Jović predstavio fotomonografiju starog  grada Medvjedgrada. Fotomonografija je šestogodišnji projekt ovog vrsnog poznavatelja povijesti i kulture busovačkog kraja.

„Ovaj naš susret organiziran je u povodu završetka obilazaka busovačkih zidina i tvrđava, a isto tako povod je i dopis koje je Ministarstvo kulture FBiH uputilo Općini Busovača. U pozivu je jasno navedena želja da se Medvjedgrad, tj. ostaci, proglase zaštićenim spomenikom kulture.  Ja sam saznao za taj dopis, što mi je posebno drago i odlučio sam da pomognem kako bi uključili i ostale naše starine (Crkvina u Mehurićima, Hum, Gradina kod Putiša, itd.) u spomenuti proces. U međuvremenu sam sa svojim sugrađanima i dragim prijateljima obišao spomenute lokalitete koje smo i slikom zabilježili, a za iste sam napisao osvrte i analizu. Ono što smo mi uradili ima za cilj da skrene pažnju afirmiranih povjesničara, stručnjaka te resornog Ministarstva kako bi se vidjelo da Busovača osim Medvjedgrada ima i mnoge druge kulturne spomenike te da je to grad s bogatom prošlošću i poviješću“, rekao je za naš portal Ljubinko Jović.
Na poziv Ljubinka sastanku su se pridružili i mnogobrojni mještani Busovače koji su autoru pomogli pri obilasku starih gradova, utvrda i spomenika. Ovom prilikom apeliramo na sve sugrađane koji imaju saznanja o vrijednim „starinama“ u Busovači da informiraju našeg Ljubinka kako bi to ostalo trajno zabilježeno i zapisano.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti