Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Ljubinko Jović predstavio fotomonografiju starog grada Medvjedgrada

Pročitajte i ovo

Jučer je u prostorijama općine Busovača održan sastanak na kojemu je Ljubinko Jović predstavio fotomonografiju starog  grada Medvjedgrada. Fotomonografija je šestogodišnji projekt ovog vrsnog poznavatelja povijesti i kulture busovačkog kraja.

„Ovaj naš susret organiziran je u povodu završetka obilazaka busovačkih zidina i tvrđava, a isto tako povod je i dopis koje je Ministarstvo kulture FBiH uputilo Općini Busovača. U pozivu je jasno navedena želja da se Medvjedgrad, tj. ostaci, proglase zaštićenim spomenikom kulture.  Ja sam saznao za taj dopis, što mi je posebno drago i odlučio sam da pomognem kako bi uključili i ostale naše starine (Crkvina u Mehurićima, Hum, Gradina kod Putiša, itd.) u spomenuti proces. U međuvremenu sam sa svojim sugrađanima i dragim prijateljima obišao spomenute lokalitete koje smo i slikom zabilježili, a za iste sam napisao osvrte i analizu. Ono što smo mi uradili ima za cilj da skrene pažnju afirmiranih povjesničara, stručnjaka te resornog Ministarstva kako bi se vidjelo da Busovača osim Medvjedgrada ima i mnoge druge kulturne spomenike te da je to grad s bogatom prošlošću i poviješću“, rekao je za naš portal Ljubinko Jović.
Na poziv Ljubinka sastanku su se pridružili i mnogobrojni mještani Busovače koji su autoru pomogli pri obilasku starih gradova, utvrda i spomenika. Ovom prilikom apeliramo na sve sugrađane koji imaju saznanja o vrijednim „starinama“ u Busovači da informiraju našeg Ljubinka kako bi to ostalo trajno zabilježeno i zapisano.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Počinje Napretkovo kulturno ljeto “iNOVIraj”

Napretkova podružnica iz Novog Travnika organizira kulturno zabavnu manifestaciju pod nazivom: Napretkovo kulturno ljeto „iNOVIraj“ koja će se održati...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo