spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Kroz novi program najmanje 600 nezaposlenih dobit će priliku za posao

Najmanje 600 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji u ovoj godini dobit će priliku kroz novi program Federalnog zavoda za zapošljavanje ostvariti mogućnost samozapošljavanja ili zapošljavanja, a sve u sklopu realizacije novoga seta mjera i programa koji su nedavno postali operativni.

Večernji list imao je uvid u jedan od programa koji nosi naziv “Startup – Druga prilika 2023.”, za koji su predviđena sredstva od 4 milijuna KM, a koji realizira Federalni zavod u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje.

Cilj je, kao što je navedeno, poticanje najmanje 600 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje pokretanjem samostalne djelatnosti, odnos gospodarskog društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih u pokrenutim djelatnostima, odnosno društvima.

Ciljne skupine

Program kao ciljne skupine obuhvaća sve one osobe koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih prije dana podnošenja obrasca prijave, kako za samozapošljavanje tako i za eventualno zapošljavanje dodatne osobe, bez obzira na stupanj obrazovanja i starosnu dob, a koje će nakon prijave registrirati i održati samostalnu djelatnost, odnosno gospodarsko društvo u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

U programu neće moći sudjelovati osobe koje su po programu iz 2020., 2021., kao i 2022. godine koristile poticajna sredstva iz mjera za pokretanje samostalne djelatnosti i gospodarskog društva.

Kada je riječ o načinu sufinanciranja, programom je, kao što je vidljivo iz dokumenta, predviđeno sufinanciranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinanciranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa koristi se za isplatu dijela neto plaće.

Predviđeno je da Zavod poslodavcu, po dostavljenom pravdanju, refundira određeni iznos koji je definiran programom. Pritom je svakako bitno naglasiti kako se za nekoliko kategorija nezaposlenih osnovni iznos sufinanciranja u svim mjerama bez kumulativnog zbrajanja povećava za 10 posto.

Među njima su radno sposobne osobe s invaliditetom, članovi obitelji poginulih branitelja, nezaposleni razvojačeni branitelji, djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja, djeca i supružnici s invaliditetom od 60 posto i više.

Također, iznos se uvećava i za članove kućanstava u kojima ni jedan član nije zaposlen, za Rome, za samohrane roditelje, skrbnike i hranitelje njihove djece, kao i za roditelje djeteta s posebnim potrebama ili teško bolesne djece.

U ovu kategoriju ulaze i žrtve nasilja, liječeni ovisnici, kao i bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu. Korisnici programa će dobivati 550 maraka mjesečno za sufinanciranje samozapošljavanja, i to na razdoblje od godinu dana, dok će se onim korisnicima koji osim sebe zaposle i drugu osobu mjesečno uplaćivati 500 maraka po nezaposlenoj osobi bez obzira na dob, radno iskustvo i stupanj obrazovanja, i to u trajanju od pola godine.

Sve informacije dostupne su na web-stranici Federalnog zavoda, a koji i ove godine nastavlja s mjerama aktivne politike zapošljavanja, što će svakako biti važan segment suočavanja sa svim izazovima na tržištu rada, ali i održavanja, pa i unaprjeđenja ekonomskih aktivnosti u ovoj godini.

Namjera zapošljavanja

Inače, programom Startup iz prošle godine bilo je obuhvaćeno 2036 osoba, a najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnosti poljoprivrede (27%), zatim u djelatnosti trgovine (19,1%), prerađivačke industrije (14,5%), ostalih uslužnih djelatnosti (10,7%) itd.

Značaj ovih mjera vidljiv je i kroz prizmu namjere poslodavaca da, unatoč kriznim izazovima, i u ovoj godini zapošljavaju, a što je i potvrdila nedavno provedena anketa unutar poslovne zajednice.

1 KOMENTAR

  1. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
    you made blogging glance easy. The entire look of your site is wonderful,
    let alone the content! You can see similar here ecommerce

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti