spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Krišto u Mostaru: Sajam je postao brend Mostara

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nazočila je svečanom otvorenju 25. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Tijekom obraćanja predsjedateljica Krišto je kazala da ova tradicionalna  gospodarsko-kulturna manifestacija svake godine na jedan poseban način obogati proljeće u našem Mostaru. Dodala je da se tijekom svih ovih godina Međunarodni sajam gospodarstva afirmirao kao mjesto susreta, dijaloga i suradnje na svim poljima, od gospodarstva do politike.

„Sajam je postao brend Mostara, ali i snažan pokretač ekonomskog razvoja kako Mostara tako i cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije. Kroz partnerstvo sa susjednim, ali i drugim zemljama svjedočili smo njegovom rastu i danas možemo kazati da je svaka godina bila korak naprijed u promicanju poduzetništva, otvaranju novih poslovnih prilika i jačanju gospodarskih veza“, rekla je predsjedateljica Krišto.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila nazočnom  premijeru Plenkoviću, kao i Republici Hrvatskoj na ovogodišnjem partnerstvu, i na svakom vidu potpore i pomoći koje se manifestiraju kroz razne projekte  u različitim oblastima društvenog života i djelovanja.

„Stoga, osobito mi je drago što treći put u ovih dva i pol desetljeća imamo priliku ugostiti našu susjednu i prijateljsku Republiku Hrvatsku u ulozi zemlje partnera. To partnerstvo nije samo odraz naših dobrih političkih odnosa i snažne gospodarske povezanosti već i potvrda zajedničke težnje da kroz razmjenu znanja i iskustava dodatno osnažimo suradnju naših dviju zemalja“, kazala je predsjedateljica Krišto.

Uputila je riječi zahvale i predsjedniku Vučiću na dolasku u Mostar i realizaciji ideje povezivanja gradova Beograda i Mostara zračnim putem. Istaknula je da je jačanje suradnje sa zemljama regije, kao zemljopisno najbližim vanjskotrgovinskim partnerima, od iznimne važnosti za međusobne odnose.

„Potvrda toga svakako je i jučerašnje otvaranje redovite aviolinije između Mostara i Beograda, što predstavlja ne samo povećanje mobilnosti  nego je  i simbol vizije u kojoj granice postaju manje važne, a suradnja i zajedništvo ključni za napredak“, kazala je predsjedateljica Krišto.

Predsjedateljica Krišto je rekla da se u ovih 25 godina rada i djelovanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Bosni i Hercegovini dosta toga promijenilo, ali da je ona i dalje zemlja neizmjerno bogatog gospodarskog i razvojnog potencijala. Dodala je da su mogućnosti za dodatni razvoj i inovacije mnogostruke, uzevši u obzir prirodna bogatstva, ali i izuzetno vrijedne ljude ovoga kraja, a u ovom trenutku i naše integracijske procese.

„U proteklih nešto više od godinu dana zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa napravili smo značajan iskorak u radu institucija kada je u pitanju proces integriranja, što je rezultiralo otvaranjem pregovora s Europskom unijom. Time smo otvorili jedno novo poglavlje naše europske budućnosti, ali i stvorili nove pretpostavke za ekonomski napredak naše zemlje. Uvjerena sam kako ćemo i uz sve izazove s kojima se suočavamo u ovom vremenu nastaviti i dalje naš reformski proces, uz međusobno uvažavanje i dijalog u interesu opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti Bosne i Hercegovine, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive“, rekla je predsjedateljica Krišto.

Dodala je da moramo preuzeti odgovornost  i donositi odluke u institucijama i tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti  svih razina.

Na kraju obraćanja predsjedateljica Krišto je poručila da mostarski sajam treba biti inspiracija i poticaj za sve nas, da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje, iskoristimo prilike koje nam se pružaju i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi prema prosperitetnijoj budućnosti. Svim sudionicima je poželjela  puno poslovnog uspjeha i intenziviranja gospodarske suradnje, što je zasigurno ključ ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti