Petak, 5 ožujka, 2021

Kreševo – mjesto u kojem se posebno njeguju stari božićni običaji

Pročitajte i ovo

AUDIO | Pilot u Novom Meksiku primijetio NLO

Airbus A320 kompanije American Airlines na letu 2292 iz Cincinnatija prema Phoenixu, prošle nedjelje, 21. veljače, našao se na...

Evo koje novčanice su se prošle godine najviše krivotvorile i kako ih prepoznati

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), u 2020. godini, registrirano je manje krivotvorenih  novčanica i kovanog novca konvertibilne...

Pogledajte fotografije izgorenih automobila iz Nove Bile

Jutros u 2:23 sata operativni centar DVD Vitez zaprima poziv da gore vozila u Auto kući Cirko, u mjestu...
U posebnom ozračju protekao je i Božić u Kreševu

Mještani kažu da su jedni od rijetkih koji nastoje očuvati izvornu božićnu tradiciju i porodične običaje. U ovom malom mjestu nije nedostajalo sadržaja za vrijeme Adventa, a mi smo posjetili misu u franjevačkoj crkvi Svete Katarine i vidjeli kako se to u Kreševu slavi najradosniji blagdan Božić.

Uz svećenike, posebnu ulogu iza crkvenog oltara, pred desetinama vjernika ima i desetogodišnji Florijan. Nakon mise pokazao nam je što čini jaslice, neizostavan dio božićnog ambijenta, koji predstavlja Betlehem.

“Ovo su tri kralja, pastiri. Ostali su isto pastiri. Ovo je Isus. Pored kleči Marija, njegova majka. S desne strane kleči tata, Josip. Ovo su životinje koje su ga grijale i davale im hranu. Božić se provodi tako što se radujemo, otvaramo poklone ispod bora, idemo s obitelji na večeru i onda se ide na misu”, priča Florijan Stanić i dodaje: “Nekoliko tjedana prije Božića ukrašava se vani, pripremaju se ukrasi za jelku, traži se jelka, sije se pšenica. Za Božić se slavi Isusovo rođenje.”

Darovi ispod jelke čine neizostavan dio dječje radosti za Božić svugdje – pa tako i u Kreševu: “Slatkiši, igračke, autić… (Gdje si to našao?) Ispod jelke”, kaže Mihael Stanić i recitira: “Zato vas pozivam braćo, jer tu Isus želi. Roditi se u srcu čovjeka, to Isusa najviše veseli.”

- Advertisement -

Obitelj Stanić nastoji običajima očuvati tradiciju.

“Kao sve obitelji u Kreševu, pripremamo se četiri tjedna došašća. Na sam Badnji dan priprema se kuća, hrana, to sve treba biti gotovo do 19 sati, a onda se obitelj okuplja na skromnoj večeri, a nakon toga se nastavljamo družiti, moliti, pjevati božićne pjesme. Danas se nastavlja slavlje, u krugu obitelji, svečani, božićni ručak, malo bogatiji”, navodi Anto Stanić.

Božić i u Kreševu oživi duh nesebičnosti i milosrđa.

“Sigurno da se ovdje malo bolje i više njeguju stari običaji. Imamo to kroz obitelji koji dolaze redovno na zornice, tijekom cijelog adventa, četiri nedjelje, kada traje priprava. I mi obilazimo stare, nemoćne, bolesne, najsiromašnije”, otkriva fra Darko Drljo, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Katarine u Kreševu.

Iako malo mjesto, božićnog duha ne nedostaje. Ne samo danas. Kreševo je još od kraja studenog bilo mjesto koncerata, predstava, sajmova i drugih sadržaja adventskog programa.

IZVOR:ART.info

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

VIDEO | Dvanaest godina Žarko iz Zenice nije obukao čarape, umjesto njih koristi papir od vreća za brašno

"Žarko Hrgić iz Zenice neobičan je po svemu. Dvanaest godina živi u špilji uz Babinu rijeku bez struje i...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo