Kraljeva Sutjeska mjesto koje su posjećivali svjetski dužnosnici tijekom Olimpijskih igara 1984.

Iz Općine Kakanj, pod naslovom Dogodilo se na današnji dan 1984. godine, podsjetili su na tekst o posjeti gostiju Olimpijade Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci. Tekst i fotografija, koje prenosi Radio Sarajevo u nastavku su iz Kakanjskih novina iz veljače 1984. godine: Kao što je poznato Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci ušao je u Turistički vodič za vrijeme održavanja XIV zimskih olimpijskih igara „Sarajevo 84“. A to znači, predviđeno je da će ovo mjesto posjetiti mnogi gosti iz svijeta. Tako je i bilo. Uoči svečanog otvaranja Igara, ovdje je došla skupina od pedesetak gostiju olimpijade iz raznih krajeva svijeta. To su uglavnom, bile supruge članova Međunarodnog olimpijskog komiteta. A bilo ih je iz Italije, Zapadne i Istočne Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Kanade, Meksika, iz Japana…

Gosti su s velikim interesom razgledali Franjevački samostan i bogatu kulturno-povijesnu baštinu koja se u njemu nalazi. Svakako, najveću pozornost pobudila je Muzejska zbirka, u kojoj se nalazi bogato duhovno naslijeđe od neprocjenjive vrijednosti. Razumljivo, nije izostao interes i za sve ono što se čuva u ovom zdanju. Ovi svjetski putnici i gosti bili su, nije neskromno reći, zaista oduševljeni onim što su ovdje vidjeli, što su saznali, onim kako su primljeni i dočekani. To njihovo oduševljenje prelazilo je uobičajene suzdržanosti, pa ova posjeta, zbog spontane i ugodne atmosfere, nikako nije bila u okvirima kurtoazije, etikecije ili nekog drugog protokola, nego ona prava, duboko ljudska želja za susretima s novim krajevima i ljudima, s onim načelima koji čine osnovne i prave poruke Olimpijskih igara.

Listamo Knjigu dojmova: u njoj potpisi na raznim jezicima. I dosta dojmova, normalno, pohvalnih, ugodnih. Tako je supruga predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospođa Marija Samaran, napisala: „Bio je divan posjet. Upravo interesantan. Nadam se da ću doći ponovno.“ A to: „doći ćemo ponovno“, čulo se od najvećeg broja ove grupe posjetitelja.

Još jedna skupina posjetila je Franjevački samostan. Bila je to skupina novinara Američke novinske agencije (ABC), koji su došli u posjet 17. vVeljače  sastavljena od novinara raznih nacija: Engleza, Italijana, Brazilaca…, a među njima bio je i čovjek iz naših krajeva, porijeklom Sarajlija. I oni su ovom prilikom bili, što drugo, nego izuzetno oduševljeni. Povodom ovih posjeta u novinama je zabilježeno da su i u Kraljevoj Sutjesci bili pravi „olimpijski“ dani. Gosti iz svijeta nisu skrivali oduševljenje onim što su ovdje vidjeli i izrazili su želju da dođu ponovno.

Oni su se vratili u svoje zemlje i odnijeli lijepe uspomene iz susreta s našim krajevima i ljudima. To su misije općeljudskog druželjublja, razumijevanja i prijateljstva, koje naši ljudi široka srca dočekuju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu (1984.)

Bh. obrazovni sustav u kaosu zbog nekompetentnih kadrova