spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Kraljeva Sutjeska mjesto koje su posjećivali svjetski dužnosnici tijekom Olimpijskih igara 1984.

Iz Općine Kakanj, pod naslovom Dogodilo se na današnji dan 1984. godine, podsjetili su na tekst o posjeti gostiju Olimpijade Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci. Tekst i fotografija, koje prenosi Radio Sarajevo u nastavku su iz Kakanjskih novina iz veljače 1984. godine: Kao što je poznato Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci ušao je u Turistički vodič za vrijeme održavanja XIV zimskih olimpijskih igara „Sarajevo 84“. A to znači, predviđeno je da će ovo mjesto posjetiti mnogi gosti iz svijeta. Tako je i bilo. Uoči svečanog otvaranja Igara, ovdje je došla skupina od pedesetak gostiju olimpijade iz raznih krajeva svijeta. To su uglavnom, bile supruge članova Međunarodnog olimpijskog komiteta. A bilo ih je iz Italije, Zapadne i Istočne Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Kanade, Meksika, iz Japana…

Gosti su s velikim interesom razgledali Franjevački samostan i bogatu kulturno-povijesnu baštinu koja se u njemu nalazi. Svakako, najveću pozornost pobudila je Muzejska zbirka, u kojoj se nalazi bogato duhovno naslijeđe od neprocjenjive vrijednosti. Razumljivo, nije izostao interes i za sve ono što se čuva u ovom zdanju. Ovi svjetski putnici i gosti bili su, nije neskromno reći, zaista oduševljeni onim što su ovdje vidjeli, što su saznali, onim kako su primljeni i dočekani. To njihovo oduševljenje prelazilo je uobičajene suzdržanosti, pa ova posjeta, zbog spontane i ugodne atmosfere, nikako nije bila u okvirima kurtoazije, etikecije ili nekog drugog protokola, nego ona prava, duboko ljudska želja za susretima s novim krajevima i ljudima, s onim načelima koji čine osnovne i prave poruke Olimpijskih igara.

Listamo Knjigu dojmova: u njoj potpisi na raznim jezicima. I dosta dojmova, normalno, pohvalnih, ugodnih. Tako je supruga predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospođa Marija Samaran, napisala: „Bio je divan posjet. Upravo interesantan. Nadam se da ću doći ponovno.“ A to: „doći ćemo ponovno“, čulo se od najvećeg broja ove grupe posjetitelja.

Još jedna skupina posjetila je Franjevački samostan. Bila je to skupina novinara Američke novinske agencije (ABC), koji su došli u posjet 17. vVeljače  sastavljena od novinara raznih nacija: Engleza, Italijana, Brazilaca…, a među njima bio je i čovjek iz naših krajeva, porijeklom Sarajlija. I oni su ovom prilikom bili, što drugo, nego izuzetno oduševljeni. Povodom ovih posjeta u novinama je zabilježeno da su i u Kraljevoj Sutjesci bili pravi „olimpijski“ dani. Gosti iz svijeta nisu skrivali oduševljenje onim što su ovdje vidjeli i izrazili su želju da dođu ponovno.

Oni su se vratili u svoje zemlje i odnijeli lijepe uspomene iz susreta s našim krajevima i ljudima. To su misije općeljudskog druželjublja, razumijevanja i prijateljstva, koje naši ljudi široka srca dočekuju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM