Korištenje ove aplikacije nije preporučljivo iz više razloga

0
59

Aplikacija FaceApp postala je popularna u cijelom svijetu pa tako i u BiH. Pokrenut je FaceApp Challenge te se čini da svi žele vidjeti kako će izgledati kada ostare. Ipak, eksperti upozoravaju da korištenje ove aplikacije nije preporučljivo iz više razloga.

Kao i sve druge viralne aplikacije, “FaceApp” je našla način da zainteresira korisnike širom planete. Ovo je drugi put da je ova aplikacija popularna u svijetu, prvi put je svijet osvojila 2017. godine kada je instalirana 80 milijuna puta.

Aplikacija koristi nekoliko filtera kako bi “ostarjela” vaš selfie i prikazala vam kako ćete izgledati kada budete stariji. Osim ove, aplikacija ima još nekoliko efekata koji nisu doživjele toliku popularnost kao efekti za starenje.

Nakon što korisnici naprave fotografije na ovoj aplikaciji, dijele ih na društvenim mrežama i tako pozivaju i svoje prijatelje da se pridruže viralnom izazovu.

Međutim, eksperti smatraju da nije preporučljivo praviti selfie za ovu aplikaciju. Naime, “FaceApp” stvorena je u Rusiji, točnije u St. Petersburgu. Njen tvorac je Yaroslav Gonchanov, bivši uposlenik firme Yandex, piše popularmechanics.com.

S obzirom na to da postoji veliki nivo sumnje u vezi ruskih kompanija i njihovog utjecaja na izbore koji su se održali u Americi 2016, ljudi su zabrinuti činjenicom da je ruska aplikacija “FaceApp” postala toliko popularna, ponajviše zbog toga što je osnova korištenja korištenje vaše fotografije na kojoj se savršeno dobro vidi vaše lice.

“Postoji velika mogućnost da su ovakve aplikacije kreirane kako bi im vi odali što je više moguće informacija o sebi, a da to i ne znate. Vi im doslovno dajete kvalitetne i izoštrene fotografije vašeg lica. Kada to iskombiniraju s vašim imenom, prezimenom i ostalim detaljima koje također dobivaju kroz aplikaciju – sve to mogu koristiti bilo kada i bilo gdje”, upozorava Marc Boudria, potpredsjednik kompanije Hypergiant.

On dodaje da bi za usavršavanje profila o vama bilo potrebno prelistati nekoliko vaših profila na mrežama poput Facebooka, Instagrama ili LinkedIna, te upotpuniti cijelu priču. Eksperti upozoravaju da bi ovakve stvari mogle stvoriti dodatne komplikacije u glasanju na mnogim političkim izborima.