Srijeda, 7 prosinca, 2022

Koncert u čast Joze Penave: Glazbenici Središnje Bosne i BiH se prisjetili velikog glazbenika i čovjeka!

Pročitajte i ovo

U Franšiznom centru BIH u Vitezu sinoć je održan veliki koncert u čast Joze Penave, velikog bh. producenta, skladatelja, aranžera, vokalnog i instrumentalnog interpretatora. Odnosno, svima nam poznatog sevdalije.

Na koncertu su pjevane tradicionalne narodne pjesme, sevdalinke i narodni napjevi posvećeni Jozi Penavi. Na koncertu su nastupila istaknuta muzička lica Središnje Bosne, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Uz neizostavne Busovljake – Marka Krištu i Izvornu pjevačku skupinu “Sv. Anto” Busovača, na koncertu su nastupili i muzičari Željo Šarić, Zlatko Vidović, Ilija Kričanin, Dragan Ramljak, Lašvanske Tamburice, Narodni orkestar udruge Jozo Penava, legenda bh. i hrvatske glazbe Mate Bulić. Okupljene je kroz program vodio legendarni Enver Šadinlija.

Jozo Penava rođen je u katoličkoj obitelji u Paležu kod Kiseljaka 1909. godine. bio je producent, skladatelj, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator iz Bosne i Hercegovine. Mnogo je pridonio kvalitetnoj narodnoj pjesmi, posebno sevdalinki i takozvanim „novokomponiranim narodnim pjesmama“ koje je radio na elementima folklornog nasljeđa srednjeg Balkana. Nesumnjivo je najznačajniji i najproduktivniji bosanskohercegovački stvaratelj.

Kao mladić učio je za pekara, no strast prema muzici bila je jača. Nakon što je odslužio vojsku u Somboru 1939. godine nastale su njegove prve pjesme: “Sa prozora” i “U baštici, kraj bijele ružice”. Upisao je muzičku školu.

Jedan je od osnivača „Radio Sarajeva“ nakon drugog svjetskog rata. Penava je vodio Tamburaški orkestar Radio Sarajeva više od dvadeset godina.

Neki od najvećih pjevača narodne muzike svih vremena pjevali su Penavine pjesme, među kojima su:

Safet Isović, Zaim Imamović, Nada Mamula, Nedžad Salković, Vida Pavlović, Silvana Armenulić, Meho Puzić, Beba Selimović, Nedjeljko Bilkić, Zehra Deović, Himzo Polovina, Zora Dubljević i mnogi drugi, kojima je bio i korepetitor. Jozo Penava bio je i muzički pedagog. U svojoj pedesetgodišnjoj kompozitorskoj karijeri napisao je oko 300 pjesama. Ostavio je impozantan broj instrumentalnih kompozicija i kola. Opjevao je Sarajevo sa svih strana, pjevao je o cijeloj Bosni i Hercegovini, o njenim rijekama, šumama, izvorima, običajima.

Prva pjesma za Safeta Isovića bila je Penavina „Sjetuje me majka“. Penava je autor je legendarne “Bosno moja poharana”, koju je napisao 1946. godine. Safet Isović joj je 1994. dopisao četvrtu strofu a pjesma je postala još popularnija nego kad je napisana.

Dobitnik je najviših državnih i umjetničkih priznanja: Estradna nagrada BiH, tri Zlatne spomen-plakete RTS-a, Orden rada sa srebrenim vijencem, Spomen diploma za stvaralački i aktivni rad koju dodjeljuje udruženje skladatelja SRBiH, Orden rada za zlatnim vijencem, Estradna nagrada Jugoslavije, Spomen plaketa grada Sarajeva i dr.

Umro je 17. siječnja 1987 godine u Sarajevu.

Poznate Penavine pjesme su:

„Sjetuje me majka“
„Cvati ružo moja“
“Sarajevo, behara ti tvoga”
“Gledala sam sa prozora”
“Na mezaru majka plače i nišane ljubi”
“Pokraj kuće male”
“Sarajčice hajdemo”
“Pjesma Kiseljaku”
“Ismihana dušo moja”
“Mene moja zaklinjala majka”

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

SIPA pretresa Sebijinu kućnu prijateljicu i uposlenicu KCUS-a Mudevetu Čedić

Pripadnici SIPA-e od jutros pretresaju više lokacija na području Sarajeva, a kako je potvrđeno za portal "Avaza" pretresi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo