spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Konaković: Nema smisla uvoditi SDA u vlast Federacije BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kaže kako je očekivao da će SDA pokušati blokirati procese.

“Samo su dva moguća rješenja, jedno je da SDA izmoli ili natjera nekoga da s njima ide u vlast, SDP ili HDZ, iako ustvari bez njih i ne može ništa. Okupljeni oko Trojke i HDZ-a ustvari odlučuju o tome tko će dalje oformiti vlast.”, ističe Konaković za BHRT.

Lider NiP-a je podvukao kako, niti on niti njegova stranka, ne mogu popravljati sustav s ljudima koji su ga pokvarili.

“SDA bi se trebao odmoriti malo u oporbi i očistiti od kadrova koji su tu samo kada su u pitanju natječaji i zapošljavanja. Za ideju SDA to će biti dobro da se odmori. Tužno je da oni idu i moljakaju i sve to. Oni moraju prepoznati rad Vijeća ministara u startu”, kazao je.

“Mi preuzimamo odgovornost da nova vlast funkcionira bolje. Nema smisla da se SDA uvodi u vlast FBiH zato što su krađom i otimanjem dobili mandate. Trebaju se okupiti i reći da se prepusti vlast nama.”, istaknuo je.

Minhenska konferencija je jedna od najznačajnijih na svijetu te vrste, rekao je šef bh. diplomacije.

“To je događaj na koji se odazivaju veliki lideri i važni dužnosnici europskih i svjetskih zemalja. Nije bilo teško da će u fokusu biti agresija na Ukrajinu i procjena sigurnosti cijele Europe i svijeta zbog događaja u Ukrajini.”

Istaknuo je da je važno kako liderima na ovoj konferenciji pokažu i glasno kažu neke poruke o tome što se događa u Bosni i Hercegovini.

“Svi već glasno govore, ne šapuću, kako se iz BiH se osjeti i čuje nova energija koja će rješavati nagomilane probleme”, naglasio je Konaković.

“Tu su uvjeti koje moramo ispuniti kao preduvjet pristupanja EU, famoznih 14 prioriteta o kojima se godinama govori. Mogu optimistično reći da smo neke pokrenuli, neki zakoni brzo kreću ka Vijeću ministara i parlamentima”, rekao je.

“Hoćemo poslati snažnu poruku da se malo popravljamo ali da istovremeno tražimo veći angažman Europe i svijeta”, poručio je Konaković.

“Europa je ustvari bila uspavana u svim procesima u BiH i prepuštali su prostor ruskom, kineskom i drugim utjecajima koji nisu mali.”, istaknuo je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti