Komšić poručio: Hrvatska vojska neće sudjelovati u EUFOR-ovoj misiji u BiH

Hrvatska vojska neće sudjelovati u vojnoj misiji Europske unije u BiH i to je konačno stajalište Europske komisije, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić i objasnio da su takve odredbe Daytonskog sporazuma.

Nakon što su se tijekom srijede članovi Predsjedništva BiH u Bruxellessu sastali s dužnosnicima EU, Komšić je u izjavi za medije ustvrdio da je definitivno otklonjena mogućnost sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u misiji Althea koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma.

To se neće dogoditi s obzirom na odredbe Daytonskog sporazuma kojim su se susjedne zemlje obvezale da nema angažmana njihovih snaga i vojnika na teritoriju BiH, kazao je Komšić za sarajevski portal Klix.

Komšić je pritom objasnio da je to prenio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost EU Josep Borrell.

Na sudjelovanju pripadnika Hrvatske vojske u misiji Althea ranije je inzistirao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, no on za to nije dobio potporu u Bruxellesu, javlja Hina.

U sastavu EUFOR-a u BiH sada je angažirano nešto više od 1.000 vojnika iz 21 države, uglavnom iz EU, no među njima su i vojnici iz Čilea.

EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO: Počeli radovi na obnovi stadiona i upravne zgrade NK “Busovača”

Iduće povećanje mirovina u Federaciji 15. travnja