spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Koliko košta najam stana u Sarajevu i Mostaru?

Iako je biti podstanar nekada bila jeftinija opcija, danas nije tako jer visina kirije zna biti jednaka cifri koju bi pojedinac dao na otplatu rate kredita.

Međutim, neizvjesna gospodarska situacija ne dopušta svima da ostvare pravo na stambeni kredit, pa tako građani posežu za ovim rješenjem.

Avaz je istražio kako se kreću cijene najma stanova u BiH. U Sarajevu je ponuda raznolika, a prosječna cijena iznajmljivanja jednosobnog stana je oko 500 KM.

Kada se tome dodaju režijski troškovi, a u obzir uzme činjenica da je potrošačka košarica dostigla 3.000 KM, izvjesno je da je poprilično skupo biti podstanar u Sarajevu bračnom paru s prosječnim primanjima.

Solidno opremljen jednosoban stan, prema oglasu na internet-platformama, na relativno pristupačnim lokacijama moguće je naći po cijeni od 450 KM pa nadalje. Cijena najma dvosobnih stanova na Grbavici, koja važi za jednu od skupljih lokacija, kreće se od oko 650 KM, kao i na Čengić-Vili, a čak i na Dobrinji, koja je udaljenija od centra grada, za kiriju se traži i 700 KM.

Malo povoljnije stanje je na Ilidži, gdje dvosoban stan zakupci mogu pronaći i za 350 KM.

Kada je riječ o Mostaru, cijena najma dvosobnih stanova je u prosjeku oko 500 KM, dok malo sređeniji i opremljeniji koštaju i po 900 KM. U Banjoj Luci je garsonijeru moguće naći za 200-250 KM, dok je najam dvosobnog stana u prosjeku 500 KM.

Haris Kadić, agent za nekretnine iz agencije „Stanpromet“, kazao je za „Avaz“ da je tržište koje se odnosi na iznajmljivanje nekretnina specifično. Naglasio je da u proteklom razdoblju nije došlo do drastičnog poskupljenja cijene najma, a i oni koji su se odlučili na povisivanje cijena uradili su to simbolično.

Sve je veća ponuda nekretnina, a veliki broj njih kupljen je s ciljem iznajmljivanja i onda cijena zavisi od različitih faktora. Ipak, u zimskom periodu potražnja za najmom stanova je mala, dok se najveća bilježi početkom svibnja i krajem ljeta, kazao je Kadić.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti