Subota, 28 studenoga, 2020

Kojih zanimanja najviše ima na zavodima za zapošljavanje, a koji se radnici najviše traže

Pročitajte i ovo

Cikotić se vraća u optužnicu za ratni zločin nad Hrvatima Bugojna

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) uskoro će se, uz brojne probleme, uključujući ubojstva, napade i pljačke koje u...

BLIŽI NAM SE „BOŽIĆ U BUSOVAČI 2020.“

Facebook objavu stranice Božić u Busovači i ostali događaji prenosimo u cijelosti: Zadovoljstvo nam je i ove godine pozvati vas...

U srijedu neradni dan u FBiH

U srijedu 25. studenog na blagdan svete Katarine u Federaciji BiH je neradni dan. Istog dana na području FBiH se...
Usamo tri županije u Bosni i Hercegovini na uredima za zapošljavanje nalazi se oko 145 tisuća osoba, a samo na području Tuzlanske županije nalazi se 78.187 nezaposlenih osoba.

Kako je za Faktor kazala Amela Makul, stručna suradnica za informiranje Javne ustanove Služba za zapošljavanje TŽ, prema stručnoj spremi najbrojniji su nekvalificirani radnici (NKV) i njih je registrirvano 24.598.

– Kvalificiranih radnika na evidenciji ima 24.206, sa srednjom stručnom spremom 22.449, visokom 5.372. Zanimanje koje se posljednjih nekoliko godina izdvaja kao najbrojnije jeste trgovac, a pored toga još su brojna i sljedeća zanimanja: bravari, frizeri, automehaničari, maturanti gimnazije, ekonomski i medicinski tehničari, ekonomisti, pravnici i profesori razredne nastave – kaže Makul.

Ako bi se gledao na isto razdoblje 2019. godine, Makul ističe kako je ukupan broj nezaposlenih na evidenciji Službe iznosio 74.675, a što je za za oko 3.500 manje u odnosu na trenutno stanje.

– Kada je riječ o potražnji za radnom snagom, kroz razgovor s kolegama u općinskim uredima za zapošljavanje koji rade na posredovanju u zapošljavanju i pregledajući zahtjeve za posredovanje i objavljene oglase na našoj web stranici izdvaja se nekoliko oblasti u kojima poslodavci najčešće zapošljavaju, a to su transport, uslužne djelatnosti, građevina i IT sektor – zaključuje Makul.

Do 21. listopada 2020. godine u evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije evidentirano je 31.707 nezaposlenih osoba što je u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću u 2019. godini više za 8,4 posto.

– U evidenciji nezaposlenih osoba najviše je radnika za jednostavne poslove 6.017, zatim KV radnici – osobe s trogodišnjim stupnjem obrazovanja: trgovci 1.975, SSS-četverogodišnji stupanj obrazovanja: maturanti gimnazije 1.699, ekonomski tehničari 1.632. S visokom stručnom spremom najviše je ekonomista 765 i pravnika 507 – pojašnjavaju iz Službe za zapošljavanje HNŽ.

Najviše se, ističu, zapošljavalo u prerađivačkoj industriji, trgovini, obrazovanju, građevinarstvu.

– Poslodavci su najviše iskazali potrebu za: informatičarima, diplomiranim ekonomistima, prosvjetnim radnicima, medicinskim osobljem, prodajnim predstavnicima, skladištarima – pojašnjavaju iz HNŽ.

Krajem kolovoza 2020. godine u Unsko-sanskoj županeviji dentirano je 35.210 osoba, podaci su Službe za zapošljavanje ove županije.

Tako je prema evidencijama, na zavodima za zapošljavanje, 1.819 osoba sa VSS-om, 326 sa višom stručnom spremom, 8.004 osobe sa srednjom školskom spremom, 40 nezaposlenih s nižom stručnom spremom, a 85 sa VKV, kvalificiranih radnika 9.979, polukvalificiranih radnika 1.033 i nekvalificiranih radnika 13.924.

– Tijekom kolovoza 2020. godine Službi za zapošljavanje USŽ prijavilo se 910 novih osoba koja traže zaposlenje. Od ukupnog broja osoba koja traže zaposlenje na kraju kolovoza broj razvojačenih branitelja iznosio je 3.880 – navedeno je iz ove Službe.

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Sutra prva nedjelja Došašća

„Bdijte!“ (Mk 13,37) – tako Isus sažimlje svoju slikovitu riječ o vjernom upravitelju koji utjelovljuje uspio kršćanski život. Isus...

Cikotić se vraća u optužnicu za ratni zločin nad Hrvatima Bugojna

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) uskoro će se, uz brojne probleme, uključujući ubojstva, napade i pljačke koje u BiH svakodnevno izazivaju migranti koje...

Vitez: Održana komemoracija za Peru Gudelja

Danas je u Vitezu održana komemoracija za Peru Gudelja, gospodarstvenika, osnivača i suvlasnika poduzeća FIS d.o.o. Vitez. U oproštajnom govoru, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara...

Oglasila se inspekcija Ministarstva privrede KSB: Pojačana kontrola rada “na crno”

U uslovima otežanog poslovanja privrednih subjekata zbog pojave pandemije korona virusa (COVID-19) prisutni su slučajevi otpuštanja radnika i njihovo prijavljivanje na evidenciju Službe za...

VIDEO: Pronađen rijetki bijeli pingvin

Na otočju Galapagos otkriven je potpuno bijeli pingvin, objavila je uprava tamošnjega Nacionalnog parka, piše Hina. Turistički vodič prvi je put primijetio rijetku životinju na...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo