Srijeda, 19 svibnja, 2021

Kojih zanimanja najviše ima na zavodima za zapošljavanje, a koji se radnici najviše traže

Pročitajte i ovo

Kako vi zovete ovaj predmet? Nevjerojatno koliko naziva ima

Spučanica, spuča, zakačka, špiljka, bašlija, špenadla, ribadača, pinja, sigurnosna igla, zaklepača, šklopica, špeglica - samo su neki od naziva...

Zbog nedorečenog zakona sigurne kuće bez nadzora

Iako su u proceduru upućene još prije šest godina izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji,...

Među top 20 dužnika i dalje su Borac konfekcija, ali i dvije davno već ugašene kladionice te PS Vitezit

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić nedavno je, nakon sastanka održanog između predstavnika toga ministarstva, Elektroprivrede BiH...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Usamo tri županije u Bosni i Hercegovini na uredima za zapošljavanje nalazi se oko 145 tisuća osoba, a samo na području Tuzlanske županije nalazi se 78.187 nezaposlenih osoba.

Kako je za Faktor kazala Amela Makul, stručna suradnica za informiranje Javne ustanove Služba za zapošljavanje TŽ, prema stručnoj spremi najbrojniji su nekvalificirani radnici (NKV) i njih je registrirvano 24.598.

– Kvalificiranih radnika na evidenciji ima 24.206, sa srednjom stručnom spremom 22.449, visokom 5.372. Zanimanje koje se posljednjih nekoliko godina izdvaja kao najbrojnije jeste trgovac, a pored toga još su brojna i sljedeća zanimanja: bravari, frizeri, automehaničari, maturanti gimnazije, ekonomski i medicinski tehničari, ekonomisti, pravnici i profesori razredne nastave – kaže Makul.

Ako bi se gledao na isto razdoblje 2019. godine, Makul ističe kako je ukupan broj nezaposlenih na evidenciji Službe iznosio 74.675, a što je za za oko 3.500 manje u odnosu na trenutno stanje.

– Kada je riječ o potražnji za radnom snagom, kroz razgovor s kolegama u općinskim uredima za zapošljavanje koji rade na posredovanju u zapošljavanju i pregledajući zahtjeve za posredovanje i objavljene oglase na našoj web stranici izdvaja se nekoliko oblasti u kojima poslodavci najčešće zapošljavaju, a to su transport, uslužne djelatnosti, građevina i IT sektor – zaključuje Makul.

Do 21. listopada 2020. godine u evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije evidentirano je 31.707 nezaposlenih osoba što je u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću u 2019. godini više za 8,4 posto.

- Advertisement -

– U evidenciji nezaposlenih osoba najviše je radnika za jednostavne poslove 6.017, zatim KV radnici – osobe s trogodišnjim stupnjem obrazovanja: trgovci 1.975, SSS-četverogodišnji stupanj obrazovanja: maturanti gimnazije 1.699, ekonomski tehničari 1.632. S visokom stručnom spremom najviše je ekonomista 765 i pravnika 507 – pojašnjavaju iz Službe za zapošljavanje HNŽ.

Najviše se, ističu, zapošljavalo u prerađivačkoj industriji, trgovini, obrazovanju, građevinarstvu.

– Poslodavci su najviše iskazali potrebu za: informatičarima, diplomiranim ekonomistima, prosvjetnim radnicima, medicinskim osobljem, prodajnim predstavnicima, skladištarima – pojašnjavaju iz HNŽ.

Krajem kolovoza 2020. godine u Unsko-sanskoj županeviji dentirano je 35.210 osoba, podaci su Službe za zapošljavanje ove županije.

Tako je prema evidencijama, na zavodima za zapošljavanje, 1.819 osoba sa VSS-om, 326 sa višom stručnom spremom, 8.004 osobe sa srednjom školskom spremom, 40 nezaposlenih s nižom stručnom spremom, a 85 sa VKV, kvalificiranih radnika 9.979, polukvalificiranih radnika 1.033 i nekvalificiranih radnika 13.924.

– Tijekom kolovoza 2020. godine Službi za zapošljavanje USŽ prijavilo se 910 novih osoba koja traže zaposlenje. Od ukupnog broja osoba koja traže zaposlenje na kraju kolovoza broj razvojačenih branitelja iznosio je 3.880 – navedeno je iz ove Službe.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Fotografija dana: Filijalna crkva sv. Nikole Tavelića Čep

Prekrasan zalazak sunca zabilježen ispred filijalne crkve sv. Nikole Tavelića na Čepu!  
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo