spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Književnica Mirjana Jezildžić: “O čemu razmišljam o tome i pišem… “

Mirjana Jezildžić, umirovljena nastavnica hrvatskog jezika, književnica. Nastavnica koja je  jezik, i još mnogo što naučila brojnu djecu koja su osnovnoškolsko obrazovanje pohađala na Kaoniku. 

Majka, supruga, nastavnica, književnica… razgovor naše novinarke s Mirjanom trajao je satima, a sada je potrebno sročiti nekoliko rečenica o ovoj ženi…

Rođena je u Fojnici, Osnovnu i srednju školu završava u Kiseljaku. Pedagošku akademiju u Sarajevu, a 1977. zapošljava se u Osnovnoj školi na Kaoniku.

Poeziju voli i piše od rane mladosti!

Što je za vas književnost? 

“Književnost je grana umjetnosti u kojoj je riječ emocija, gdje se izriče osjećaj, doživljaj stvarnosti se izražava kroz riječ. Svi načini umjetničkog izričaja dotiče pisca. Bilo kao inspiracija, motivacija ili paralelni poticaj tijekom pisanja. Dok pišem slušam glazbu ili gledam u neku lijepu sliku. Zalazak sunca utječe na neke lijepe riječi, ako je dan tmuran i riječi su tmurne i tužne.”

Ističe da se ljubav prema njoj razvila u ranom dobu, počev od čitanja bajki, u školi se razvija mašta, ljubav prema čitanju, i ljubav prema knjizi. Roditelji, tete u vrtiću, učitelji, nastavnici, profesori su odgovorni da od mladog čovjeka dobijemo čitatelja, osobu koja voli šuškanje stranica knjige, listanje, da osjeti miris korica.

Književnica Mirjana naglašava kako joj je najljepši stil pisanja onaj Dragutina Tadijanovića. Već s 12 godina pisala je pjesme s rimom, a ubrzo i sa slobodnim stihom. Pisala je pjesme u svoju bilježnicu, a prva ozbiljna pjesma koju je napisala je… “Pemba”. Prvi prozni sastav koji je nagrađen u povodu natječaja 8. ožujka “Ko čelik je čvrsta kad se za nas bori..” , naravno sastav posvećen majkama.

Koliko mladi danas čitaju i znaju o književnosti? 

“Danas imamo situaciju da je knjiga potisnuta u drugi plan, ne može biti pismen čovjek u 21. stoljeću koji ne čita. Elementarno znanje o jeziku je potrebno u današnje vrijeme, kao da su te neke slobode pisanja postale previše. Čovjek tu sam sebi pokazuje nepismenost i sirovost, kad komentiraju sve što vide, bez i da pročitaju. Vidimo da djeca ne vole čitati, ističem zaključak predavanja s jednog seminara: Ponuditi učeniku knjigu koja je za njega, a ne se prijeko držati plana, i onoga što je propisano. Nije točno da se treba slijepo držati da je svaka knjiga za svako dijete.”

Kroz razgovor Mirjana nam je otkrila na što je posebno ponosna… Plaketa grada Busovače 1988. godine koju je dobila za razvijanje obrazovnih sposobnosti učenika, za izvannastavne aktivnosti, novinarske, literarne, dramske sekcije.

“O čemu razmišljam o tome i pišem… “

Mirjana prvu zbirku poezije “Spomenak” izdala je 2013. U toj zbirci cilj je bio da se mladi ljudi pronađu u pjesmama koje govore o periodu odrastanja, mladosti…  o drugoj zbirci “Kakve je boje kavin cvijet”, Mirjana ističe: “to je socijalno društveno angažirana poezija u kojoj se zrcali ovo vrijeme, nemirno, uzburkano više nijansi sivog nego vedrine.”

Zbirka kratkih priča i crtica “Od početka do početka” izvire iz sabranog dugogodišnjeg iskustva prosvjetne djelatnice. Ispisuje tople, često ispovijedane ili na temeljima realnih likova i događaja literarizirane vinjete – u maniru pripovijednog realizma i bez nekih velikih pretenziranja kad je riječ o literarnom očuđenju i oduhovljenju teksta. (Iz recenzija – Željko Grahovac).

Mirjana je sudjelovala na više pjesničkih susreta i književnih natječaja kao što je “Grah za Iliju Ladina”, “Pero Živodraga Živkovića”, “Svi smo mi djeca Božja”, “Marko Martinović Car”, i drugim. Pjesmu “Kuća s dvoja vrata” talijanski pjesnik Maria Paolo Roco preveo je na talijanski jezik i uvrstio ju u eminentni talijanski književni časopis.

Mirjanine sve tri knjige izdane su u nakladništvu HKD Napredak Busovača.  “Ostajem im vjerna uvijek, HKD Napredak jedna je lijepa nit koja povezuje ljude od kulture, to je društvo koje je pomoglo mnogim mladima da uspiju u životu. Ja im dugujem zahvalnost..”

Najveća Mirjanina potpora, radost, inspiracija i ljubav svakako je obitelj, suprug i djeca!

Nova zbirka kratkih priča pod nazivom “Iza ponoći” uskoro izlazi iz tiska, ostaje nam da čekamo promociju, i da zajedno s Mirjanom uživamo u njenim pričama.

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti