spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Jutros svečano otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg u utorak je svečano otvorila Međunarodni sajam gospodarstva 2023. u Mostaru koji je 24. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Veleposlanica Peleg je naglasila da je mostarski sajam mjesto brojnih prilika, partnerstava i novih projekata.

„Zadovoljstvo mi je što je Država Izrael ovogodišnji partner sajma čime imamo dodatnu priliku ojačati, prije svega, ekonomsko partnerstvo, ali i druge oblike suradnje“, istaknula je veleposlanica Peleg proglasivši sajam otvorenim.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je prilikom prigodnog obraćanja kako će se tijekom sajma koji traje do subote, 6. svibnja, organizirati mnoštvo poslovnih i tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova.

„Počašćeni smo time što je Država Izrael zemlja partner ove godine. Veliki je to korak u razvijanju odnosa između zemalja te očekujemo da će ova suradnja rezultirati izraelskim ulaganjem u Bosnu i Hercegovinu“, rekla je Bošnjak. Također je dodala da će Republika Hrvatska biti zemlja-partner Sajma gospodarstva u Mostaru iduće godine.

Pored veleposlanice Države Izrael za BiH Peleg i direktorice Sajma gospodarstva Bošnjak, nazočnima su se obratili gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić istaknuo je kako je Sajam i ove godine organiziran na vrhunskoj razini.

„Kao gradonačelnik Mostara zajedno sa svojim suradnicima, Gradskim vijećem i prijateljima Mostara i Bosne i Hercegovine ustrajat ću na dijalogu, dogovoru i suradnji. Jer samo tako možemo u punini afirmirati sve naše vrijednosti, našu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote i zemljopisni položaj te vrijedne i kreativne ljudi, a našu nacionalnu različitost iznova doživljavati i promovirati kao našu prednost. Želimo Mostar koji će biti poželjno mjesto za investicije, mjesto ugodno za život, grad u kojem će se mladi obrazovati, početi vlastiti posao i zasnovati obitelji. Tek tada možemo kazati da smo polučili rezultat“, kazao je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Novoizabrani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako u trenutku mnoštva izazova s kojima se suočava društvo i šira europska zajednica, danas više nego ikada, u vrijeme rastuće polarizacije u svijetu trebaju nam inicijative koje integriraju, promoviraju suradnju i povezuju.

„Ekonomija je jedan od ključnih integrativnih činitelja društva. Zato je Mostarski sajam važan događaj koji zavrijeđuje pažnju i podršku“, kazao je Nikšić.

Federalni premijer je naglasio kako prisustvo premijera Srbije i Hrvatske te predsjedateljice Vijeća ministara BiH šalje važnu poruku.

„To je pozitivna poruka o razumijevanju potrebe naše uzajamne suradnje za dobro ljudi s obje strane bh. granice te unutar BiH. Pristustvo međunarodnih predstavnika smatram potvrdom snažnog povrataka i angažmana EU koja je otvorena i spremna surađivati s novim vlastim u BiH na svim razinama kako bi i naša zemlja krenula jače u integracije u EU“, naglasio je Nikšić.

Ana Brnabić, premijerka Srbije kazala je da joj čast i zadovoljstvo ove godine ponovno biti u Mostaru.

„Ove godine ponovno Srbija dolazi tu, šestu godinu zaredom, sa zavidnim gospodarskim izaslanstvom. Dolazim i sa pojačanjem iz NS RS, tu je sa mnom i zastupnik Milimir Vujadinović, predsjednik grupe prijateljstva sa BiH. Time pokazujemo značaj koji dajemo ovom Sajmu, ali i našim odnosima sa BiH i generalno sa čitavom regijom, s obzirom da sam u nedjelju bila u Zagrebu, imala konkretne razgovore sa gospodinom Plenkovićem“, kazala je Brnabić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru se osvrnuo na političku, ali i ekonomsku suradnju Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naglasio je kako je pred BiH razdoblje intenzivnog i bržeg razvoja.

„Sajam se održava u momentu vrlog važnog konteksta za BiH. Naime, BiH je od prosinca prošle godine postala država kandidatkinja za članstvo u EU. To je velika vrijednost za cijelu zemlju. Prema mom mišljenju nakon hrabrih odluka Christian Schmidta stvara se okvir za napredak i dublju integraciju BiH u EU. Naime, za svaki napredak potrebno je da političke institucije osiguravaju političku stabilnost. Ona je preduvjet svakog razvoja”, kazao je Plenković.

Između ostalog, istaknuo je da smatra da je vrlo važno da demokratske institucije budu funkcionalne i reflektiraju volju birača u zemlji.

“Upravo ovi krupni koraci koji su se dogodili po meni daju jasan signal i gospodarstvu i svim građanima BiH da je pred BiH razdoblje intenzivnijeg i bržeg razvoja. To govorim s punim uvjerenjem kao predsjednik Vlade već sedmu godinu u Hrvatskoj. Hrvatska je upravo zahvaljujući snažnoj stabilnosti realizira većinu svojih strateških ciljeva. Ciljeva snažnog gospodarskog rasta, ciljeva podrške građanima u vrijeme krize. U tom svjetlu vidim i mogućnost intenziviranja naše suradnje. Hrvatska je važan strateški partner BiH i u političkom i ekonomskom smislu. Želimo da se odnos razvija u partnerstvu i da hrvatske kompanije nastave kvalitetno poslovati na tržištu BiH. Isto tako i kompanije BiH da posluju u Hrvatskoj”, kazao je Plenković.

Plenković je na kraju svog obraćanja kazao kako je Vlada Hrvatske dodjelila 10 milijuna eura za Sveučilištnu kliničku bolnicu u Mostaru te kazao kako je podrška ove susjedne zemlje iskrena i prijatelja.

„Bit ćemo najangažiraniji odvjetnik na putu EU i želimo imati unaprjeđenje i ekonomskih odnosa“, zaključio je Plenković.

Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, rekla je kako joj je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje, na najznačajnijoj manifestaciji u regiji. Mostar i Hercegovina – mjesta za investicije

‘“Sajam u Mostaru simbol je naše zajedničke predanosti razvoju gospodarstva BiH i regije. Dugogodišnjom tradicijom izrastao je u mjesto okupljanja svih ključnih sudionika u gospodarstvu BiH i regije, o čemu svjedoče sve češća partnerstava s međunarodnim korporacijama. Sajam i ove godine nije samo događaj lokalnog karaktera, već etablirano mjesto koje se može osvrnuti na dugu povijest i događaj koji ne poznaje granice i raste. Ogledalo je razvoja našeg poduzetništva, posebno obiteljskog, mladih i žena, koji su krucijalnih za razvoj svakog gospodarstva. Naša zemlja se ističe i postaje središte prepoznatljivih i korisnih skupova i konferencija. Ovih dana će se u Mostaru osobno susresti političari, vlasnici tvrtki, vizionari, i stvoriti nove mostove i poslovne prilike. Sajam je i ove godine , 24. put, otvorio vrata domaćim i stranim tvrtkama regije i svijeta i pružio mogućnost da se promoviraju, steknu nove vještine i znanja i uspostave nove poslovne i prijateljske kontakte“, kazala je Krišto.

Nakon pozdravnih govora, visoka izaslanstva krenula su u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje nazoče svečanom otvaranju Nacionalnog štanda Zemlje partnera Države Izrael.

Na sajamskom izložbenom prostoru danas se predstavlja više od 700 izlagača iz 30 država, a među njima su neke od najjačih tvrtki iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera.

Organizatori su istaknuli kako je napravljen dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine te da je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM