Utorak, 5 srpnja, 2022

“Jučer snijeg, ali bez brige” – Sladić: Samo čekajte da ugrije, pa da vidite kako ćete poželjeti…

Pročitajte i ovo

Negativno odstupanje temperature zraka, pa povremeno i ono značajnije ovog proljeća će se naplatiti u mjesecima koje dolaze, i to po običaju zadnjih godina vrlo žestoko i, kako u žargonu to kažemo, “s zateznim kamatama”, naveo je Sladić

Sladić je objavio i kakvo nas vrijeme očekuje u narednom mjesecu, ali se prethodno osvrnuo na mjesec koji je iza nas:

“Ožujak 2022. je temperaturnim hodom i padalinama identičan onim iz 2000, 2012. pa djelomično i 2021. Veliki broj mraznih dana u ovom ožujku u Sarajevu (a bilo ih je 22) ima i ožujak 2000. godine (njih 17), za petnaestak manje 2012. (7 dana). Travanj je skoro čista kopija 2021, a ima velike sličnosti i sa 2012. godinom. Zanimljivo je da su sve navedene godine bile proljeća sa La Nina fazom. U poklapanju je i NAO faza koja je također i u 2012. i 2021. iz pozitvne ožujske vrijednosti u travnju išla ka negativnoj, a s kojom i povezujemo spuštanje hladne zračne mase polarnog porijekla znatno južnije. Kada se iscrtaju kompoziti geopotencijalnih anomalija na 500 hPa – trenutni period je identičan 2021. i 2012. godini.

Od svibnja zavisi uveliko i razvoj ljeta nad Balkanom i na osnovu nje dobit ćemo najsličniji mogući scenario. Suha podloga idealna je za dugotrajnije održavanje anticiklone, a samim tim i dugotrajnije i izraženije toplotne valove. Kako bismo to izbjegli, dobro je da imamo barem kakve-takve infuzije koje mogu kratkoročno pomoći, s obzirom da poslije petka i ove kratke kišne epizode u Hercegovini konkretnijih padalina nema, a u ovo doba godine primat preuzima prostorna neujednačenost padalina usljed njene izražene lokalnosti i pljuskovitog karaktera. Žargonski rečeno, tada se kiša svodi pod onu – koga potrefi, potrefilo je.

Prisjetimo se da je ljeto 2012. najtoplije bosanskohercegovačko ljeto otkako je mjerenja, a 2021. među pet najtoplijih.

Negativno odstupanje temperature zraka, pa povremeno i ono značajnije ovog proljeća će se naplatiti u mjesecima koje dolaze, i to po običaju zadnjih godina vrlo žestoko i, kako u žargonu to kažemo, “s zateznim kamatama”.

Istina, hladno je bilo, povremeno i neprimjereno za doba godine u kojem se nalazimo i to je neosporiva činjenica. Ali vjerujte mi, teško nam se kada se Afrika promoli nosom preko Mediterana i protegne svoj vreli jezik k nama. Samo čekajte da ugrije, pa da vidite kako ćete poželjeti da što prije prestane grijati.

Sezonske prognoze za ljeto 2022. su zasad prilično orijentirane ka vrućini i deficitu padalina, ali ipak sačekajmo svibanj kada ćemo biti puno pametniji”, naveo je Sladić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo