spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Još jedna devastacija – Balvani uništili nekropolu stećaka u BiH!

Pozvan je Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njenog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti.

Iz Fondacije “Čuvari baštine-Bassania” obavijestili su o uništenoj nekropoli stećaka Gomjenica kod Hadžića.

Kako su naveli, tijekom obilaska dijela nekropole u Hadžićima tražeći nekropolu Gomjenica u selu Gradac izgubili su puno vremena jer je nisu mogli naći sve dok ih jedan lokalni mještanin nije odveo do pilane Klejton gdje su vidjeli samo jedan stećak “zguran uz ogradu”, prenosi Raport.

“Onda smo shvatili katastrofalnu činjenicu da je vlasnik pilane (Omer Šehić) istovario ogromne balvane preko nekropole koja je prema opisu od prije 10 godina imala osam stećaka od kojih jedan posebno lijep sa simbolom dvostruke spirale. Što je najgore to tako stoji već 10 godina i da nitko od nadležnih institucija ne reagira”, navode iz Bassanie.

Pozvali su Kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njenog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti.

“Smatramo da su stećci naša najvrednija kulturna baština i da Kantonalni zavod treba da radi u svim općinama županija, a ne samo od Baščaršije do Marijin dvora. Prilažemo fotografije stećaka od prije 10 godina kao materijalni dokaz i fotografije trenutnog stanja. Ako sada ne zaustavimo i ne sankcioniramo ovakve pojave koje ćemo uskoro objaviti za kojih 50 godina nećemo imati više što štititi”, navodi se u saopćenju Bassanie kojeg potpisuje Feđa Kulina.

Inače krajem ožujkana na lokalitetu Crkvina u Trijebnju, osoba je uz pomoć bagera uklonila stećke i vršila iskopavanje ispod njih.

Ovaj slučaj je prijavljen Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ, a nakon samo nekoliko dana pronađen je počinitelj koji je bagerom vršio iskopavanja kod stećaka. Glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić kazao je za medije ranije da je na licu mjesta napravljen očevid, mjesto osigurano, a ”da vlasnik nema rješenje da na toj parceli postoji kulturno-povijesna baština”.

Inače, žitelji Stoca desetljećima znaju da je na lokalitetu Crkvine, kako i samo ime govori – crkva, a zna to i sam vlasnik zemljišta, budući da su na ovom mjestu, njegovom zemljištu već rađena istraživanja.

To se zove Crkvina ”Taj vlasnik zemljišta mislim da je imao dvadesetak godina kada su istraživanja rađena, tako da se sigurno dobro sjeća. On zna da se to zove Crkvina, znači vrlo je upućen što je tu. On ima neke svoje razloge zašto je to učinio. Meni to nije jasno. Sve i da ne zna što je crkva, zna što su stećci. Tamo je bilo nekoliko stećaka, pretpostavljam da su kosturi na slikama iskopani ispod stećka. Šta je on tu tražio? Nema tu nikakvog logičnog objašnjenja”, kaže Ivanka Miličević-Capek, direktorica Zavoda za zaštitu kulturno povijesne baštine HNŽ.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti