spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Johann Sattler: “Napredak je nadohvat ruke”

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se bilo kakav pomen optimizma u pogledu budućnosti često odbacuje. Istraživanja javnog mnijenja otkrivaju dubok pesimizam o budućnosti, nastao iz višegodišnjih propuštenih prilika, toksične političke retorike i podjela te životnog standarda u zaostatku za susjednim zemljama.

Ipak, i potpuno svjestan činjenice da će neki ovo odbaciti kao naivno, iskreno vjerujem da 2023. može biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu. Narod ove zemlje ne smije da trpi još izgubljenih godina, dalju stagnaciju, još i veći broj talentiranih pojedinaca i obitelji koje frustracija odvodi u inozemstvo.

Od izbora u listopadu prošle godine i dodjele kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU u prosincu, primjetna je promjena u odnosu na europski put zemlje. Napredak ka članstvu u EU je okosnica programa nove koalicije. Od njih očekujemo da ispune ovu obvezu. Očekivanje da će zemlja hitno ostvariti napredak u osam reformskih oblasti, kao i da će nastaviti napredovati u rješavanju 14 ključnih prioriteta, eksplicitno je naglašeno prilikom dodjele kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini.

Vlasti na nivou Bosne i Hercegovine formirane su u rekordnom roku, a taj zamah se mora održati u Federaciji i županijama. Ovoj zemlji su potrebne funkcionalne vlasti i ne može si priuštiti višegodišnje blokade. Sa novim članovima Predsjedništva sam se susreo odmah nakon preuzimanja dužnosti, a proteklih tjedana upoznao sam i nove članove Vijeća ministara. Također sam pratio najviše zvaničnike EU na sastancima sa njihovim kolegama iz Bosne i Hercegovine. Na svakom sastanku smo naglašavali poruku da je napredak na europskom putu moguć. Prilika se mora iskoristiti.

U narednih nekoliko tjedana putovat ću širom Bosne i Hercegovine kako bih se sastao sa vlastima na različitim nivoima i ponovio ove poruke. Ovoga tjedna ću biti u Zenici i Banjoj Luci, a u narednim tjednima planiram putovati u Tuzlu, Brčko, Mostar, Bihać i planirati još putovanja u cilju razgovora s vlastima u narednim mjesecima. Europski put je strateški cilj koji ujedinjuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posljedično iziskuje angažman cijele zemlje.

Napor za napredak na europskom putu ne treba prepustiti samo vlastima. Jednako tako zahtijeva i angažman građana. Njima želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina uvijek u srcu Europe. EU je najznačajniji svjetski mirovni projekt i iskreno bi me veselilo da Bosna i Hercegovina jača svoju stabilnost i prosperitet kroz odlučne korake u pravcu članstva u EU.

U zaključku, podsjećam da je u ovoj zemlji sve moguće kada se ljudi na to usmjere. Tome svjedočimo kod nevjerojatnih poduzetnika, znanstvenika, sportaša, glazbenika i umjetnika ove zemlje.

Kod kuće imam dvije slike mlade i perspektivne bh. umjetnice Hanne Dujmović. Kao i svaki čovjek, a posebno svi koji žive u Bosni i Hercegovini, ima dana kada me neiskorišteni potencijal ove zemlje frustrira. Ali kada pogledam ove slike, sa njihovim jarkim i živim bojama, sjetim se da ova zemlja ima silinu talenta i da će svladati svaku prepreku. Oduševljen sam što je pristala da nam naslika sliku kao dio naših stalnih napora da ohrabrimo budućnost Bosne i Hercegovine u EU i što smo mogli zajedno sudjelovati u video snimku. Narod ove zemlje zaslužuje napredak na putu ka EU. A napredak je nadohvat ruke.

 

1 KOMENTAR

  1. I see You’re truly a good webmaster. This
    website loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique
    trick. Furthermore, the contents are masterpiece.
    you have done a fantastic process on this matter! Similar here: dobry
    sklep and also here: Dyskont online

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti