spot_img
spot_img
Utorak, 16 srpnja, 2024

Jeste li čuli za ljutiku? Sve je traženija

Ljutika ili luk kozjak se uglavnom uzgaja zbog potrošnje u svježem stanju. Posljednjih godina raste potražnja i za ljutikom, kao neizostavnim dodatkom mnogim jelima, posebno salatama. Listovi se u proljeće koriste kao mladi luk, dok se lukovice koriste tijekom jeseni i zime, a sitnije se lukovice mariniraju. Lukovice ljutike za sadnju od ove godine dostupne su i u Sjemenarninim agrocentrima.

Ljutika ima dugačke zelene listove koji su tanki i imaju miris po luku. Lišće je zeleno dok raste i tada se može koristiti kao dodatak jelima, a pri kraju dozrijevanja počinje se sušiti što znači da su se formirale glavice koje se moga konzumirati. Smatra se da trenutno postoji više od 200 vrsta ljutike koja se s vremenom prilagodila podneblju u kojem se sadi i miješanju s drugim vrstama. Često se nađe slučaj u kojem se ljutika križala s vrstom luka te je izgubila svoja izvorna svojstva.

Za uzgoj traži posve sunčane položaje, eventualno s malo sjene. Važno je prije sadnje tlo obraditi do dubine od oko 25 cm-30 cm. Zajedno s primarnom obradom tla vrši se i gnojidba organskim gnojivom Povrtko.

Sadi se obično na gredice po 4 do 5 redova, s međurednim razmakom od 30 cm i razmakom u redu od 15 cm – 20 cm, ovisno o bujnosti ekotipa. Ljutika može podnijeti temperature do -8 °C, pa se može saditi u jesen u listopadu ili studenom ili u proljeće čim to vremenske prilike dopuste, na 4 cm – 5 cm dubine. Najčešće se na području Hercegovine sadi sredinom rujna kada nakon prvih obilnijih kiša tlo bude spremno za pripremu. Tijekom razdoblja rasta agrotehničke mjere se svode na redovito plijevljenje, s obzirom da ljutici za nesmetan rast i razvoj smetaju korovi, dok se zalijeva jedino za dugotrajnog sušnog razdoblja, kao i nakon prihrane.

Ljutika dozrijeva sredinom ljeta u srpnju ili početkom kolovoza, a bere se, dorađuje i skladišti kao i luk iz lučica. Ljutika okusom podsjeća na mješavinu luka i češnjaka. Glavna karakteristika ljutike je da raste u grozdovima (više lučica zajedno). Ako ga želite ubrati kao „mladi luk“ postoji jedan mali trik kojeg je dobro imati u vidu – odvojite nekoliko stabljičica ploda i ne čupajte cijeli grm (grozd), jer će se tako i dalje širiti i jačati.

Puno više informacija o uzgoju, sadnji i primjeni ljutike doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške pozivom na broj 063/700-700.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti