spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Jedna prosječna plaća u Zürichu dovoljna za troškove obitelji, u Sarajevu i dvije preniske

Porast troškova života smanjio je raspoložive dohotke kućanstava. Cijene najma, režija, hrane, goriva… znatno su rasle posljednjih nekoliko godina. I to ne samo u BiH nego i u cijelom svijetu, piše Večernji list BiH.

No, problem koji je u BiH izražen već godinama je to što prosječne plaće i mirovine ne prate rast cijena, a ne postoje ni konkretnije mjere kojima bi se građanima bar na neki način olakšala borba s inflacijom.

Velike nelogičnosti

Praveći samo malu usporedbu BiH i Njemačke, dolazimo do ogromnih nelogičnosti, a to su – cijene hrane, što tvrde i građani. Da kojim slučajem posljednjih godina ne živim na dvije adrese – jedna je ovdje u BiH, a druga u Njemačkoj – pomislila bih da je Bosna i Hercegovina mali raj u kojem je sve gotovo besplatno, a prema pričama pojedinaca, da je Njemačka zemlja u kojoj postoje samo “radno odijelo i pidžama” jer se novca tamo ni za što drugo nema, što je potpuno pogrešno. O “stravičnim” njemačkim poskupljenjima može se pričati samo na jedan način – usporedbom prihoda i potrošačke košarice za jedno kućanstvo. Istina je da su u Njemačkoj cijene rasle. Istina je da je sve poskupjelo. No, i dalje su brojne osnovne životne namirnice u Njemačkoj jeftinije nego u BiH, a o prihodima da i ne govorim, to je smiješno uopće komentirati – priča sugovornica. Kako se zapravo živi u kojem gradu, koliko je novca potrebno za život četveročlane obitelji, koliki su mjesečni prihodi, stanarina, vrtići, režije…, provjerili smo u pet gradova. Budući da je Sarajevo glavni grad BiH i da se u njemu, barem prema statistikama, najbolje živi, uzeli smo ga kao primjer. Ostali gradovi koje smo usporedili s glavnim bh. gradom su Zagreb, Berlin, Zürich te Bruxelles. Pema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, obitelji u Sarajevu mjesečno je potrebno 3770 KM, i to bez stanarine. Oko 1450 KM više potrebno je obitelji u Zagrebu (5219 KM), oko 2750 KM više obitelji koja je nastanjena u Berlinu (6522 KM), 8888 KM više obitelji u Zürichu (12.658 KM) te 2954 KM više obitelji koja živi u Bruxellesu (6724 KM). Iako je riječ o basnoslovnim iznosima koji su potrebni za život obitelji, slika se drastično mijenja kada vidimo mjesečne prihode, barem kada je riječ o navedenim europskim metropolama. Mjesečne plaće u europskim gradovima gotovo vjerno prate troškove, što nije slučaj u BiH. Prosječna plaća u glavnom bh. gradu iznosi 1490 KM, a kada tu plaću i udvostručimo, računajući da dva člana te obitelji imaju tu plaću, dolazimo do iznosa od 2980, što nije ni blizu dovoljno da se podmire obiteljski troškovi. Mnogo bolja situacija nije ni u Zagrebu. Prosječna plaća u tom gradu iznosi oko 2600 KM, što znači da dva člana s tom plaćom mogu podmiriti troškove obitelji. Odnos troškova i plaća u glavnom gradu Njemačke znatno je bolji nego u prethodnim dvama spomenutim gradovima. Da bi se podmirili troškovi jedne obitelji, od jedne prosječne plaće nedostaje oko 400 KM. Prosječna plaća u Berlinu iznosi 6117 KM. Nešto je lošija situacija u Bruxellesu. Prosječna plaća trebala bi biti viša za oko 1240 KM da bi mogla podnijeti obiteljske troškove. Prosječna plaća iznosi 5532 KM.

Stanarina i režije

Ako mislimo da ni u jednom gradu plaća nije veća od troškova života jedne obitelji, griješimo. Tu za primjer možemo uzeti Zürich, u kojem i nakon podmirenja svih troškova jednom članu u “džepu” ostaje više od 2000 KM. Prosječna plaća u ovom švicarskom gradu iznosi 14.682 KM.

Provjerili smo i kako se kreću stanarine te koliko je novca mjesečno potrebno za režije. Za trosoban stan u središtu Sarajeva mjesečno je potrebno izdvojiti oko 930 KM, Zagrebu 2260 KM, Berlinu 4782 KM, Zürichu 8446 KM te 3587 KM u Bruxellesu. Cijene stanarina, također, drastično se razlikuju od grada do grada kad je riječ o onima za koje smo pravili usporedbu. Prema podacima Numbea, za stan od 85 kvadrata u glavnom bh. gradu stanarina je 323 KM, Zagrebu 349 KM, Berlinu 652 KM, Zürichu 594 KM te 402 KM u Bruxellesu.

Provjerili smo i koliko je novca potrebno mjesečno za javni prijevoz. Mjesečna karta, regularna cijena, odnosno bez povlastica, u Sarajevu stoji 53 KM, Zagrebu 95,87 KM, Berlinu 97,81 KM, Zürichu 208,91 KM, Bruxellesu 95,87 KM, stoji u podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti