JEDINSTVENA FARMA U BIH: Od stajskog gnojiva proizvode struju

Na farmi “Spreča” kod Kalesije, u Federaciji BiH, pokrenut je pionirski projekt proizvodnje električne energije od biljnog i životinjskog otpada te su proizvedeni prvi kilovat-sati i ubačeni u mrežu.

Riječ je o suvremenoj farmi muznih krava, u čijem fokusu je primarna poljoprivredna proizvodnja, prevashodno proizvodnja svježeg mlijeka, tovnih kategorija bikova, potom biljna proizvodnja koja se odvija u sklopu sektora ratarstvo i sektora voćarstvo. Proizvodnja ove razvijene farme je zaokružena dobivanjem električne energije iz obnovljivih izvora energije, odnosno biogasa. Tehnologija kojom se proizvodi električna energija zove se fermentacija i može obraditi bilo koju vrstu probavljive materije. Kapacitet jednog fermentora je 150 kw/h, te je predviđen rad od 8.000 sati godišnje.

Kao sirovina za proizvodnju se upotrebljava kukuruzna silaža, goveđi otpad i pileći stajnjak. Sve se to unosio u jamu za miješanje te se putem pumpe prebacuje u fermentor i tako se stvara biogas.

“Dalje se plin prebacuje u CHP jedinicu, gdje se proizvodi električna energija. Ona se distribuira u mrežu i ne koristi se za vlastite potrebe. Mi smo sada u probnom dijelu rada koji se uskoro završava”, pojasnio je Said Karić, direktor farme “Spreča” Kalesija.

On ističe da je ovo pionirski projekt u FBiH te podsjeća da se BiH obavezala da će, prihvaćanjem direktiva Europske unije, povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izbora. Proizvodnja biogasa pomaže smanjenju emisije metana koji stvara efekt staklene bašte.

“Taj plin se ovdje upotrebljava konstruktivno, kreativno, na način da se od njega proizvede električna energija, tako da se taj supstrat, ta masa, oslobođena od tog elementa, može aplicirati na parcele. Prethodno je prošla ubrzani proces fermentacije”, ističe direktor. Postoji i ideja da se taj materijal pretvori u pelet, a sve to je veliki iskorak u cilju zaštite okoliša.

Koliko će sirovine biti proizvedeno ovisi o broju krava na farmi, koja ima kapacitet za 2.000 grla, a koji je trenutno popunjen oko 60 posto.

Inače, Regulatorna komisija za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK) prije nekoliko dana je odobrila proizvodnju električne energije pomenutoj farmi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Patron jedine vrhbosanske župe posvećene Sv. Luki

Održan XVI. sportski susret Frame Bosne Srebrene, Busovka Marina Blažević proglašena najboljom odbojkašicom