spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Jedino Schmidt ima ovlasti ukloniti Komšića iz Predsjedništva BiH

Glavni tajnik Hrvatskoga narodnog sabora Josip Merdžo rekao je kako jedino visoki predstavnik Christian Schmidt ima ovlasti smijeniti Željka Komšića s uzurpirane hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH, a čijim se izborom krši temelj ustroja BiH.

“Jedino on ima mogućnost ukloniti ga iz Ureda i pozvati se na temeljna načela Daytonskog sporazuma, a to se vjerojatno neće dogoditi”, pojasnio je Merdžo u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne.

Komentirajući Deklaraciju s 11. zasjedanja Hrvatskoga narodnog sabora BiH rekao je kako je ona smjer za djelovanje legitimnih hrvatskih političkih predstavnika.

“Zasjedanje se događa kada je BiH dobila kandidacijski status na putu za EU, a ono što je usvojeno Deklaracijom bit će obveza svakog člana HNS-a”.

Objasnio je kako nije isto biti članom HNS-a u RS-u, Središnjoj Bosni, Hercegovini ili Distriktu Brčko. “Za sve koji prihvaćaju načela HNS-a Deklaracija daje široku podlogu da ju implementiraju u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti”.

Rekao je kako je Demografska strategija Hrvata u BiH – dokument koji analizira trenutačno stanje i kojim se dugoročno usmjerava razvoj u svim važnim pitanjima za opstanak Hrvata u BiH.

“Prva faza je spriječiti odlazak, a onda osigurati eventualni povratak kroz jačanje gospodarskog segmenta, kreativne industrije, informatičke povezanosti te provoditi natalitetnu politiku. Ali ništa se ne može postići bez političke stabilnosti u BiH”.

Merdžo je podsjetio kako su se neposredno prije zasjedanja HNS-a pojavili grafiti protiv Bošnjaka.

“HNS je to odmah osudio, ali ne mogu se oteti dojmu da se svjesno ne provociraju takvi događaji. Sjetimo se samo Partizanskog groblja u Mostaru. Želi se stvoriti ambijent protiv Hrvata. Sada silni grafiti protiv Bošnjaka koji su se pojavili. Zašto baš dan ili dva prije zasjedanja HNS-a”, pitao se Merdžo. Poručio je kako će uvijek biti potrebe za djelovanjem HNS-a.

Inače, usvojena Deklaracija s posljednjeg zasjedanja HNS-a sadrži osam točaka: Bosna i Hercegovina: domovina (i) hrvatskoga naroda, europske i euroatlantske integracije, demografija, gospodarstvo, obrazovanje, zaštita digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, suradnja s hrvatskim iseljenicima te kultura i mediji.

Više o svemu u videu emisije Kompas.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti