spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Izgradnja Bloka 7 neizvjesna, Kinezima drugi posao u Tuzli

Projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla još je neizvjestan. Prošle godine su odustali od ranije dogovorenog posla s kineskim partnerom, a nova prihvatljiva opcija nije pronađena.

U međuvremenu, u ožujku počinje rekonstrukcija bloka 6 koji bi, nakon završetka radova, trebao služiti za proizvodnju električne i toplotne energije i biti ekološki prihvatljiviji.

Rekonstrukciju bloka šest Termoelektrane Tuzla radit će dvije kineske i jedna domaća firma. Vrijednost je oko 25 miliona maraka, a rok za završetak radova je 150 dana. Ovo je najmlađi blok u tuzlanskoj termoelektrani, ali je i njegov predviđeni radni vijek pri kraju. Prije više od deset godina je rađena prva revitalizacija, prošle godine obnovljena turbina, a ove godine je planirana revitalizacija kotla.

– U tehničko-tehnološkom smislu, blok 6 Termoelektrane Tuzla će biti osposobljen da u narednih 15 godina proizvodi električnu i toplinsku energiju koristeći ugalj iz Rudnika mrkog uglja Banovići i Rudnika, mrkog uglja Đurđevik na energetski efikasan način, relativno pouzdano ili puno pouzdanije nego što to radi danas – kaže Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla.

Profesor okolinske sigurnosti, Zvjezdan Karadžin kaže da smo u velikom zaostatku s radovima na Termoelektrani Tuzla, a koji su trebali doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlja, ali i zadovoljavanju standarda predviđenih nacionalnom strategijom smanjenja emisije zagađenja. Pozitivno komentira najavljene radove na bloku 6.

– I remont bloka 6, a i uvođenje postrojenja za odsumporavanje je jedna od najkrucijalnijih stvari sa aspekta zaštite okoliša iz prostog razloga, to je najmlađi blok od postojećih blokova, bez obzira na to što je i on star nekih četrdesetak godina. S aspekta zaštite okoliša, on je najveći zagađivač i 40 posto emisija sumpor dioksida koje potiču iz Termoelektrane potiču upravo iz bloka 6 – ističe Karadžin.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prošle je godine donijela odluku kojom se produžava rad zastarjelog bloka 4 zbog neizgradnje bloka 7, dok bi blok 3 trebao biti ugašen čim blok 6 preuzme funkciju proizvodnje toplotne i električne energije. To ipak, smatraju stručnjaci, ne mogu biti dugoročna rješenja.

– Europska politika u procesu dekarbonizacije, zatim prijetnja Energetske zajednice da će taksirati, odnosno kažnjavati sve one proizvođače koji zagađuju, odnosno emitiraju CO2 i politika dekarbonizacije da se to do 2050. godine svede na nulu su ono što smeta i što koči ovaj projekt – kaže Edhem Bičakić, predsjednik bh. komiteta CIGRE.

Od projekta izgradnje bloka 7, kaže direktor Termoelektrane Tuzla, Izet Džananović, nije se odustalo, ali u ovom trenutku nema nikakvih informacija u kojem će pravcu on biti realiziran.

Izvor: BHRT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti