Iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama ekshumirano 137 posmrtnih ostataka

Ekshumacija žrtava iz masovne grobnice Korićanske stijene, u kojoj je pronađeno 137 posmrtnih ostataka, među kojima 86 lubanja, završena je danas.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Prijedora i Kozarca koji su ubijeni na tom lokalitetu u kolovozu 1992. godine.Glasnogovornica Instituta Lejla Čengić kazala je Feni da je masovna grobnica otkrivena 20. srpnja 2017., a ekshumacija je počela 7. rujna pri dnu padine u prirodnoj uvali gdje su izmješteni posmrtni ostaci žrtava.
Po njenim riječima, masovna grobnica nalazi se na veoma nepristupačnom terenu, a žrtve su prikrivene velikom količinom kamenja. Zbog nepristupačnosti terena iskopavanje je vršeno isključivo ručno.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu da bi se utvrdio točan identitet ekshumiranih žrtava.

Čengić podsjeća da su na lokalitetu Korićanske stijene ekshumacije izvršene u pet navrata od 2003. do 2013. godine i ekshumiran je veći broj posmrtnih ostataka.

Do sada je na temelju DNK analize utvrđen identitet za 117 žrtava koje su ekshumirane na ovom lokalitetu. Sve identificirane žrtve još nisu ukopane. Naime, za 20 žrtava koje su ekshumirane i identificirane iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama nema koštanih uzoraka koje bismo mogli predati porodicama da ih ukopaju, jer su pronađene sitne kosti koje su iskorištene za DNK analizu, tako da zapravo porodicama nismo imali što predati, pojasnila je Čengić.

Dodala je da tragaju za ostacima skeleta i ovih identificiranih žrtava da bi mogli biti ukopani.

Prema izjavama preživjelih svjedoka, na Korićanskim stijenama ubijeno je oko 200 civila, koji su nakon toga gurnuti u provaliju, a na njih su potom bačena eksplozivna sredstva – kazala je Čengić te dodala da je 25 godina nakon zločina nad prijedorskim civilima otkrivena šesta masovna grobnica na Korićanskim stijenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bod u Širokom Brijegu bio bi ravan pobjedi

Održan koncert Željka Bebeka u Novom Travniku