IZ MALE BUSOVAČE DO EUROBASKETA 2019: Mila Čavara sudi na Eurobasketu 2019

0
2032
Košarkaška Busovača dobila je još jedno priznanje u godini u kojoj slavi 40.obljetnicu postojanja. Nekadašnja igračica , a danas priznati FIBA sudac Mila Čavara dobila je nominaciju za nastupajući Eurobasket 2019.godine. Boljeg povoda za razgovor nije bilo te Vam donosimo intervju u cjelini.

Na početku ovog razgovora odmah čestitke za nominaciju za Eurobasket za dame. Možeš li nam reći gdje se on održava i kako je došlo do ove nominacije koja je san svakog košarkaškog suca?

Hvala Vam na čestitkama,ovaj Eurobasket održava se u Srbiji (Beograd , Niš i Zrenjanin) i Latviji od 27.06. do 07.07. ove godine. Do nominacije je došlo vjerojatno što sam u protekloj sezoni,a i ranije dobro sudila međunarodne utakmice , a i zbog iskustva koje sam u proteklim godinama stekla na terenima širom Europe. Moram da napomenem da na Eurobasket idem kao „neutralac“ što je veliko priznanje jer se naša BiH reprezentacija nije kvalificirala na ovo natjecanje.

Da li ti je ovo prvi Eurobasket?

Ne, po drugi put sam na ovoj košarkaškoj smotri Europe. Bila sam u Mađarskoj i Rumunjskoj 2015.godine gdje sam sudila utakmice po grupama u prvoj fazi natjecanja.

Vratimo se malo u prošlost, igračka karijera,počeci košarkaškog suđenja?

Oh,malo da se prisjetim, davno je to bilo. Počela sam igrati košarku u mlađim kategorijama KK Busovača nekih 90-tih godina i kao juniorka bila standardni član seniorske petorke. Nakon KK Busovače koja je tada imala odličnu žensku ekipu i igrala čak i FIBA natjecanje,otišla sam u Zagreb i igrala dvije godine za tadašnjeg prvoligaša Agram. Što se tiče suđenja , tu odmah moram da se zahvalim bivšem saveznom sucu , a danas delegatu, kontroloru i instruktoru suđenja KS BiH Miodragu Mikiju Vujoviću koji me u ljeto 2005.godine najprije nagovorio a onda i pomogao svojim pristupom ovom poslu kojeg mi je prezentirao da zavolim košarkaško suđenje u kojem sam i danas.Za FIBA znak sam položila 2012.godine u Manhajmu(Njemačka) .Danas sudim sva FIBA natjecanja, kvalifikacije reprezentacija,Euroligu i Eurocup za dame(ove godine polufinale Eurocupa i četvrtfinale Eurolige op.a.), sudim i mušku i žensku BiH premijer ligu , a sudim i utakmice seniorske muške lige u svom matičnom savezu-Košarkaškom savezu Herceg-Bosne.

Koliko je vremena i truda potrebno da bi se tvoja pištaljka čula na ovogodišnjem Eurobasketu?

Današnje košarkaško suđenje zahtijeva gotovo profesionalno bavljenje ovim pozivom. Svaki dan potrebno je održavanje tjelesne spreme , a vjerujte i mentalni sklop mora biti u pravoj funkciji svakodnevno. Današnja košarka svakodnevno napreduje, košarkaško suđenje je potpuno evoluiralo od nekog suđenje od prije samo 3-4 godine i morate pratiti sve te nove trendove. Najteže je preko noći se odreći nekih već usvojenih stvari koje ste sto puta primijenili na terenu , a po novim pravilima ili interpretacijama odjednom prestaju da važe. Potrebna vam je maksimalna podrška obitelji, prijatelja. Potrebno je zaista puno odricanja , posebno na dugim putovanjima kada čekate na aerodromima u zimskim danima i ne rijetko i ne znate da li će vaš avion i poletjeti na određenu destinaciju gdje imate utakmicu.Primjera radi , ove sezona sam bila nekoliko puta u Rusiji i to u Sibiru na utakmicama , vrijeme u zimu znate kakvo je tamo , vremenske zone i po povratku kući znala sam direktno sa aerodroma ići na utakmice našeg prvenstva , oporavak sigurno i tjelesni i mentalni bi trebao biti sigurno par dana , ali utakmice te vuku da imaš najčešće samo 24 sata za odmor i opet isti ubitačni tempo.

Pored suđenja, tvoj fitnes u Busovači je jedna od najpozitivnijih priča u posljednjih godinu dana u tvom gradu. Možeš li nam podijeliti tvoje utiske?

Cijeli svoj život posvetila sam sportu , a ovo gledam kao mali doprinos mojoj Busovači. Znam da je to pozitivna priča i naravno da mi je drago. Fitnes i vježbanje sa ženama mi svakako pomaže i u održavanju moje tjelesne spreme. Povod za fitnes je bila moja teška ozljeda prije 5 godina koja je mogla uzrokovati i kraj moje karijere. No , stalnim vježbanjem i tijela , a i svog duha shvatila sam da to svoje iskustvo moram podijeliti s drugima. Moja ozljeda je prošlost , a fitnes je prije svega za žene koje ovom tjelesnom aktivnošću normalno funkcioniraju i u svojoj obitelji prije svega a i na svojim radnim obvezama..

Na kraju našeg razgovora nezaobilazno pitanje-neostvarena želja u tvom sportu? Možda suđenje na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju?

Od želja, kako to ja kažem –želim postati najbolja verzija sebe. Naravno da su olimpijske igre san svakog tko se ikada bavio sportom bilo amaterski ili profesionalno. Svakako da to ne ovisi samo o meni , potrebno je da se poklopi niz faktora od kojih je jedan i sreća. Ako vam to što znači , vas ću prve obavijestiti da sam dobila taj Tokio.

Mila, hvala ti veliko na ovako iscrpnim odgovorima , želimo ti dobro suđenje prije svega na predstojećem Eurobasketu , a i u daljoj karijeri.