Isplati li se kupovati računala u radnji ili je bolje sastaviti računalo prema svojim potrebama?

0
53
Osobno računalo, bilo da se radi o stolnom ili prijenosnom, danas koristi gotovo svatko. Računala u radnjama koja se bave prodajom računala i računalne opreme spremna napravljena su s namjerom da zadovolje širu skupinu ljudi različitih potreba.

Kupovinom takvog računala kupci često kupuju i skupocjene komponente koje im zapravo i ne trebaju, a time cijena računala skače gore. Primjerice, ako ste klasični korisnik računala koji svakodnevno pregledava sadržaj na internetu i radi s Office dokumentima, a u Vašem računalu imate skupocjenu grafičku karticu identično je situaciji da vozite Ferrari po cesti s ograničenjem od 60 km/h, a koji može ići preko 250 km/h. Dakle, ne koristite u potpunosti Vašu grafičku karticu. U toj situaciji, uvijek je bolje određeni dio novaca uštedjeti uzimajući jeftiniju grafičku karticu ili razliku usmjeriti na neku drugu komponentu.

Često se događa da korisnici računala imaju hard disk od 500 GB ili 1 TB, a koriste tek nekih 200 GB gdje se gotovo 70% kapaciteta ne koristi. U tom slučaju, bolja je opcija uzeti hard disk manjeg kapaciteta i uštedjeti dio novaca ili pak na isti novac kupiti SSD manjeg kapaciteta koji je do deset puta brži od hard diska. Zašto na računalu imati 70% neiskorištenog prostora na disku?

Treći primjer gdje se također može uštedjeti pri kupovini računala jest DVD ROM koji se danas sve manje koristi, a pri kupovini računala u radnji kupujemo i pri tome plaćamo računalo do 40 KM više.

Ovo su tri primjera na kojima se može uštedjeti pri kupovini računala ukoliko se isto kupuje u komponentama i sastavlja, a ima ih još nekoliko o kojima ćemo pisati u narednim tekstovima.

PC doktor Nova Bilawww.instagram.com/pcdoktor_novabila#PC #PCdoktor #NovaBila

Posted by PC doktor Nova Bila on Utorak, 27. August 2019.

PC doktor Nova Bila nudi mogućnost sastavljanja računala upravo po Vašim zahtjevima i potrebama čime možete znatno uštedjeti kupujući računalo koje odgovara vašim zahtjevima i potrebama. Osim mogućnosti sastavljanja, nude usluge čišćenja, nanošenja nove termalne paste, reinstalacija sustava i ostalo.

novabila.info

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here