Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Iskreno pismo jedne “plus size” žene

Pročitajte i ovo

Za sve koje zanima, osjećam da sam davno zakasnila sa ovim pismom.

Nikada nisam ni pomislila da će moj oblik tijela biti briga tolikog broja ljudi. Dok sam odrastala uvijek sam znala da sam drugačija. Nosila sam helanke u osnovnoj školi jer nisam mogla da stanem u dječje farmerke, pantalone ili suknje.

Rečeno mi je da ću kasnije u životu morati više brinuti o svojoj kilaži kako bih mogla da imam muškarca.

Razvila sam užasan odnos sa svojim tijelom i hranom u mladosti i nikada nisam razumijela zašto. Da ne spominjem da me niko nije shvatao ozbiljno kada sam pokušala da potražim pomoć za tu situaciju – i rečeno mi je da zaista nemam problema.

Toksična kultura ishrane i jo-jo dijeta do izgladnjivanja prije jednog sata intenzivnog kardio treninga doveli su me do ovog. I zbog čega? Da bih udovoljila nekome?

Pominjem ove stvari jer su se meni dogodile. Ovo su moja iskustva i niko ih neće potkopati. Tokom covid-19 pandemije, odvojila sam mnogo vremena da razmislim o sebi i da slušam sebe. Ono što sam naučila je da je sa mnom sve u redu. Što se tiče zdravlja, mogla bih da smršam i vjerovatno bi mi bilo bolje.

Međutim, zbog količine težine koju bih morala izgubiti, i da lje bih se smatrala “velikom” ili “zaobljenom”, i to je u redu. Plus size nije uvreda, a mršavost nije kompliment. Povećanje tjelesne težine nije uvreda, a gubitak težine nije kompliment.

Moje tijelo nije tvoje tlo za rat. Nemaš pravo da mi govoriš kako bi moje tijelo trebalo da izgleda. Zadovoljna sam onim što moje tijelo može i za šta je sposobno.

Jedno vrijeme je postojao TikTok trend koji je pokušavao da se bori protiv ismijavanja mršavog tako što je ismijavao debelo. Gašenje vatre vatrom nikada nije nešto za šta se zalažem. Vjerujem da između oba ismijavanja postoji nepravedna prednost.

Ako ste mršavi, imate privilegije koje debeli ljudi nemaju. Možete imati momka (ili djevojku), možete dobiti glavnu ulogu u mjuziklu, prema vama se postupa drugačije – i bolje – od nekoga ko je debeo. Stigma oko težine koja je postoji na ovom svijetu stvorilo je niko drugi do naše društvo.

Vrijeme je da zaista stanemo i razmislimo o tome ko je zaista dozvolio da se desi stigma. Naravno, mediji i modna industrija su podstakli ovaj ideal, ali društvo je ono koje je preuzelo ovu ideju i potrčalo za njom. A mi možemo bolje.

2022. je i moramo da naučimo kako da više prihvaćamo i volimo jedni druge. Svi smo različiti. Svi smo rođeni različiti. I to je sasvim u redu. Ono što nije u redu je osuđivati i povrijeđivati nekoga jer to nije tvoja definicija ljepote.

Pred nama je dug put prije nego što budemo živjeli u društvu koje u potpunosti prihvata jedni druge, ali nadam se tom danu – i možemo da počnemo već danas.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo