Intervju// Bojan Domić: “Ni jedna odluka u SBŽ-u ne može se donijeti bez Hrvata, upućeni smo na dogovor s Bošnjacima”

Hrvatski i bošnjački predstavnici u vlasti Srednjobosanske županije upućeni su jedni na druge te se oko svih odluka mora postići dogovor, što je pak jedan od ključnih razloga političke stabilnosti navedene županije – ocjena je koju je u intervjuu za Večernji list iznio Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik. Podsjetivši kako HDZ i SDA čine vlast u ovoj županiji, Domić je potvrdio kako postoje razgovori o temi ustroja nove Vlade te kako je najizvjesniji scenarij da će te dvije stranke ponovno zajedno obnašati vlast u SBŽ-u.

Večernji list: HDZ BiH – HNS ponovio je dobre rezultate s prethodnih izbora kada je riječ o Saboru Srednjobosanske županije. U kojoj je fazi provedba izbornih rezultata u kontekstu nove izvršne vlasti? Postoje li kontakti s drugim političkim strankama?

– Kada je riječ o pregovorima oko formiranja vlasti, oni su redoviti. Podsjećam kako smo i do sada bili u koaliciji sa SDA, a osim onih tekućih stvari za uspješno funkcioniranje Vlade i Sabora, naravno da je tema i formiranje nove Vlade. U kontekstu Sabora Srednjobosanske županije završili smo izbor izaslanika za federalni Dom naroda, a tu su i sva radna tijela.

Imamo partnerski odnos sa SDA. Naravno da razgovaramo o formiranju nove Vlade, a mogu reći da u tom kontekstu SDA malo više inzistira na nekom čekanju da se provedu rezultati na višim razinama. Ono što može biti karakteristika Srednjobosanske županije je očekivanje da će pozicije ostati iste kada je riječ o resorima koje imamo u Vladi. Najizvjesnije je, ali ne mora značiti da će biti tako, da će to biti Vlada dviju stranaka – HDZ-a BiH i SDA.

Večernji list: Kakav je odnos u trenutačnoj Vladi kada govorimo o broju ministarstava?

– Naša županijska Vlada ima osam ministarstava i poziciju predsjednika Vlade, odnosno premijera. Kandidate za tri ministarstva i poziciju predsjednika Vlade predlagali su iz SDA, četiri ministarstva iz HDZ-a, dok je za peto, srpsko mjesto u Vladi HDZ predlagao kandidata, a na taj prijedlog suglasnost je davao SDA. Dakle, trenutačno je takva situacija u Vladi, a najvjerojatnije je da će biti slična i u novoj Vladi.

Večernji list: Koliko je, iz vizure zaštite političkih prava Hrvata u središnjoj Bosni, važno imati kontrolni mehanizam koji će omogućavati jednak stupanj utjecaja na donošenje svih odluka važnih za funkcioniranje županije?

– Iznimno bitno. HDZ BiH zapravo ima većinu u županijskoj Vladi. Procedura je da predsjednik Vlade predlaže dnevni red, odnosno sve točke za koje ocijeni da su za sjednicu. S druge strane, ništa ne može proći bez ruku HDZ-a. A to zapravo upućuje na potrebu stalnog dogovaranja i usuglašavanja, što daje dozu stabilnosti. Jednostavno, mi smo upućeni na to da konstantno razgovaramo. To je odlika ovoga prostora i zbog toga nije bilo većih problema jer se svaka točka mora suglasiti.

Za Hrvate je ovo bitno jer se, kada je riječ o Vladi i njezinu djelokrugu rada, ništa ne može donijeti bez hrvatskih predstavnika. Hrvati su nezaobilazni.

Večernji list: U konačnici – Hrvati i Bošnjaci upućeni su na dogovor?

– Tako je. Upućeni su na dogovor i zato ova županija funkcionira prilično stabilno.

Večernji list: Možemo li napraviti presjek situacije u prethodnom razdoblju kada govorimo o županijskoj izvršnoj vlasti? Kakva je vaša ocjena rada Vlade u protekle četiri godine?

– Možemo biti zadovoljni urađenim u proteklom razdoblju. Unatoč svim izazovima koji su postojali, počevši od pandemije i svega što je nosila, mi smo izašli još stabilniji. Podsjetit ću kako je, primjerice, proračun u vrijeme ustroja ove Vlade početkom 2019. godine bio nešto više od 200 milijuna maraka. A, evo, sada u 2023. godini proračun iznosi više od 300 milijuna maraka. Dogodio se rast prihoda, a cijelo ovo vrijeme, osim uspješnog nošenja s krizom, ulagali smo u infrastrukturu, počeli nove projekte, uložili u zdravstveni i obrazovni sektor, cestovne veze, a rasle su i plaće proračunskih korisnika. Od nekih važnih projekata svakako treba podsjetiti i kako se konačno počela graditi i brza cesta. Imamo stvari za koje možemo utvrditi jasne pomake. Očekujemo nastavak rada sličnim tempom i u idućem razdoblju.

U političkom smislu, ponovit ću, Hrvati su partneri u vlasti i bez njih se ne mogu donositi odluke.

Večernji list: Kakvi su rezultati u kontekstu projekata iz područja vašega resora te u kojoj je mjeri važno nastaviti s provedbom projekata u cilju poboljšanja stanja u obrazovnom sektoru?

– Stvaramo preduvjete da u određenim sredinama završimo neke projekte koji su od iznimnog značaja. Evo, kao primjer ću navesti da smo kupili zemljište, uradili glavni projekt i krećemo s gradnjom škole u Fojnici, zajedno s vrtićem i sportskom dvoranom. Vrijednost projekta je oko pet milijuna maraka. U fokusu će svakako biti srednja škola u Novom Travniku, odnosno njezin dovršetak. Kupili smo prostor i za srednju glazbenu školu u Novom Travniku, a kada je u pitanju sportska dvorana u Jajcu, ona je pred završetkom.

U kontekstu poboljšanja ukupnog stanja u području obrazovanja želim podsjetiti kako smo i prva županija koja je osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, a od ranije je tu i besplatan prijevoz za sve koji putuju dalje od dva kilometra. Istodobno, predškolskim ustanovama dali smo blizu milijun maraka, a krenuli smo u projekt boravka djece u vrtićima određenih kategorija roditelja, a cilj nam je da obuhvat djece koja su u vrtićima bude veći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zašto su komunisti u Hercegovini masovno ubijali franjevce i je li Tito stajao iza te zapovijedi?

Očaravajuće fotografije bh. dragulja – slapova Kozice