Inspektori u jednom danu zapečatili 29 objekata i izrekli skoro 400.000 KM kazni

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u četvrtak na širem području FBiH izvršili 302 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriven je 71 neprijavljeni radnik92 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 10 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i devet objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog tijela.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 29 objekata, a u 137 slučajeva izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 395.250 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije će se nastaviti i u sljedećem razdoblju, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, navode iz Porezne uprave FBiH.

Iako Poreznoj upravi, kako dodaju, nije primarni cilj kažnjavanje poreznih obveznika, već je osnovni cilj da svaki porezni obveznik blagovremeno i u skladu sa zakonom plaća svoje porezne obaveze, u cilju efikasnijeg učinka sankcije Porezna uprava je pozvala sudove da blagovremeno u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Svećenici iz BiH osvojili brončanu medalju

Njemačka tvrtka uskoro otvara novi pogon u BiH i uvodi i treću smjenu