spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Ima dovoljno novca za mirovine

Financijsko stanje je stabilno, u travnju novo povećanje, rekao je direktor zavoda PIO/MIO

Financijsko stanje u mirovinskom sustavu u Federaciji BiH je stabilno i u posljednjih nekoliko godina kontinuirano se poboljšava.

Ovo je za “Avaz” rekao direktor Zavoda za mirovinskoi invalidsko osiguranje FBiH Zijad Krnjić, najavljujući nastavak trenda rasta mirovina u ovom entitetu.

Posebna prava

– Uz sva kretanja vezana za broj umirovljenika i iznos mirovina, mi smo financijski vrlo stabilni. Glavnina sredstava potrebnih za isplatu mirovina se namiče iz doprinosa, a sufinanciranje iz proračuna, po osnovu posebnih prava, čak se i smanjuje. U proračunu ostaje više nego što bi trebalo ostati – kazao je Krnjić.

Direktor Zavoda MIO naveo je kako bi umirovljenici, da nije bilo rekordne inflacije, imali mnogo bolji standard, ali da se inflatorni udar pokušao ublažiti akontativnim usklađivanjem mirovina.

– Da ne čekaju travanj, povećali smo mirovine već od siječnja za 11,1 posto. Očekujemo konačne podatke vezane za rast BDP-a i indeks potrošačkih cijena, ali uglavnom se to zna, tako da očekujemo da u travnju mirovine bude uvećane za dodatnih više od 4 posto, s primjenom od 1. siječnja. Tako će u svibnju biti isplaćene mirovine uvećane za taj procent, uz razliku za prva tri mjeseca ove godine. Nadam se da će penzioneri s tim usklađivanjem koliko-toliko osjetiti korist i bolje živjeti – istakao je Krnjić.

Najniža mirovina 515 KM

S ukupnim rastom mirovina za više od 15 posto u ovoj godini najniža mirovina u FBiH trebala bi iznositi oko 515 KM.

S obzirom na to da su minimalne mirovine dostigle petinu iznosa maksimalnih, iz Zavoda PIO najavljuju da će se od sada usklađivanja odnositi i na maksimalne mirovine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti