INTERVJU | Marko Ćosić (21) odlikovani je profesionalni kuhar iz Busovače

Kuha od svoje 14. godine, a glavni kuhar je postao već s 18.
Dvadesetjednogodišnji Marko Ćosić iz Busovače odlikovani je profesionalni kuhar, dečko s velikim snovima i talentom i zaista impresivan primjerak svoje generacije.

Godine 2018. završio je srednju školu, ugostiteljstvo i turizam, smjer – kulinarstvo u Vitezu i od tada počinje njegov put ka ostvarenju najveće želje – postati profesionalni kuhar.

Kuha od svoje 14. godine, a glavni kuhar je postao već s 18.

 

Tijekom svog školovanja dane je provodio u restoranu „Sunce“ u kojem kreće njegova priča o ljubavi prema kulinarstvu. U slobodno vrijeme pripremao je izvrsne delicije za svoju obitelj i prijatelje, a taj trud i želja za uspjehom, osam godina kasnije, doveli su ga do njegovog cilja.

„Cijelo školovanje proveo sam učeći o kulinarstvu kroz teoriju i praksu, iako malo više kroz praksu, jer tko još voli teoriju?“, započinje Marko kroz osmijeh. Već kao klinac dobio sam priliku raditi u restoranu kao što je restoran „Sunce“ i nisam je propustio. Zbog toga i jesam ovdje gdje jesam. Mnoge edukacije, vrsni kuhari i naravno moj trud i rad rezultirali su mojim uspjehom, da s 21. godinom imam priliku raditi s velikim imenima kao što su Bojan Dragić i Vlado Vojnović“, nastavlja.

„Trenutno, zahvaljujući restoranu „Sunce“ pohađam kurs za profesionalce u Banjaluci. “Kuhinjica“ je kurs koji traje oko dva mjeseca i na kojem se obrađuju teme kao što su: moderna kuhinja, prezentacija, food coast, zero waste, maksimalna iskorištenost namirnica, sous vide, važnost i značaj HACCP standarda, tehnički minimum za rukovanje, skladištenje i obrada namirnica. Namirnice koje obrađujemo su biftek, pasta i rižoto, morski plodovi, morska riba, riječna riba, piletina, restoranski deserti i mnogo toga.“

„Ovo je prilika koja mi je pružila edukaciju od strane značajnog imena u kulinarstvu – Dragan Šljivić – nagrađivani profesionalni kuhar“, s oduševljenjem priča Marko.

„Kroz osam godina u restoranu „Sunce“ naučio sam pripremati raznovrsne ukusne delicije i jela ali i da radna jedinica uvijek mora biti čista i uredna. Sve to stečeno znanje pokazao sam već na prvom satu kursa „Kuhinjica“ i zbog toga mogu ponosno reći da sam taj isti dan osim pohvala dobio i poziv na natjecanje u kulinarstvu koje se uskoro održava. Ponosan sam na sebe, svoj rad i trud i jedva čekam osim službenog certifikata dobiti i znanje, a onda ga primijeniti u kuhinji“.

Markova motivacija su želja za znanjem i uspjehom, a edukacije, natjecanja, školovanje i rad mu to i omogućavaju.

Zanima ga talijanska i kineska kuhinja, slastice, kao i tradicionalna kuhinja prezentirana na moderan način. Njegov omiljeni dio pripremanja jela je onaj završni – dekoracija. Kaže da uživa u dekoriranju jela jer tu ima priliku pokazati koliko je ljubavi uložio na servirani tanjur.

„Kad me pitaju što radim – kažem im kuham, a kad me pitaju što mi je hobi – kažem im kulinarstvo. I zaista, od kulinarstva živim i kulinarstvo živim“, ponosno kaže mladi Chef.

„Volim kuhati, praviti neobične slastice i dekorirati jela. To me opušta i sretan sam kad vidim da ljudi uživaju u hrani koju sam pripremio. Nije kulinarstvo lak posao, ali ako ga volite kao ja, kuhate s osmijehom. Osam godina iskustva uz moje godine zvuči nemoguće, ali vjerujte, kad volite ono što radite – sve je moguće. Sretan sam, ponosan i zahvalan na svim pruženim prilikama i s nestrpljenjem čekam nove edukacije, natjecanja i izazove.“

Smatra da se trud i rad isplate, a to je sebi i dokazao. Sa svojom 21 godinom šef je kuhinje i bez problema pravi jela vrhunskih kuhara. Vrijedan je, motiviran i pun potencijala.

Mi mu želimo mnogo uspjeha, ukusnih delicija i ostvarenje svih snova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

VIDEO| Mlada košarkaška zvijezda iz Viteza – oduševljenje za ljubitelje košarke u 3. kolu ABA lige

Teža prometna nedaleko od Kiseljaka, ima ozlijeđenih