spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Iduće povećanje mirovina u Federaciji 15. travnja

Povećanje mirovina u Federaciji uslijedit će 15. travnja, a riječ je o redovitom usklađivanju mirovina, kako propisuje Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruga umirovljenika FBiH, u travnju bi se mirovine mogle povećati za 4,6 posto.

Predviđanja su da bi mirovine u Federaciji mogle biti povećane 15. travnja za 4,6 posto. Vidjet ćemo. S tim povećanjem minimalna mirovina bi bila nekih 517 KM. Za nas je travanj još daleko. Treba napomenuti kako bi se ta razlika od 4,6 posto na mirovinu isplatila retroaktivno od siječnja, rekao je Trakić za Faktor.ba.

Za najniže mirovine uvećanje bi bilo za 22 KM.

Kada bismo mirovine povećali za 100 posto, to bi donekle ublažilo ovaj rast cijena na tržištu i omogućilo da umirovljenici nekako žive. Po meni mogu sada živjeti samo oni čije su mirovine 1.000 KM i iznad toga. Takvih je 20 posto od 436.000 umirovljenika. Oni mogu reći da su u pravom smislu umirovljenici i da mogu živjeti od svoje mirovine. Sve ostalo je patnja i jaz. Nekada je tržnica u Zenici bila puna kada je isplata mirovina. A sada je to pustoš. Oni su čuli da se mirovine povećavaju 11,1 posto, a cijene su otišle maltene 100 posto, govori Trakić.

Najniža mirovina u Federaciji BiH sada iznosi 495,12 KM, zajamčena je 590,90 KM, dok je najviša 2.415,86 KM.

Na mjesečnoj razini za isplatu mirovina potrebno je oko 250 milijuna KM.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM