Subota, 20 kolovoza, 2022

Ide se u izgradnju najzahtjevnije dionice autoceste koridora Vc: BiH će povezati s Hrvatskom

Pročitajte i ovo

Vlasti u Federaciji BiH raspisale su međunarodni natječaj za izgradnju 14,2 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc kod Mostara, u vrijednosti oko 350 milijuna eura, čijim će se dovršetkom veći dio BiH povezati s Jadransko-jonskim te koridorom X, koji prolaze kroz Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH u petak je pozvalo izvođače radova da dostave ponude za izgradnju jedne od najzathjevnijih dionica autoceste na paneuropskome koridoru Vc, koji povezuje Budimpeštu, Sarajevo i Ploče.

Projekt izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 milijuna eura, naveli su u priopćenju iz Autocesta federacije BiH, koja je investitor. Izgradnja te dionice planira se financirati iz sredstava osiguranih kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Europske unije i vlastitih sredstava, piše Jutarnji list.

Dužina dionice je 14,2 kilometara. Na tome dijelu autoceste predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata te mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometra. Početak izvođenja radova trebao bi biti u prvom dijelu sljedeće godine, a rok za dovršetak je tri godine.

Prema navodima iz Autocesta Federacije BiH, s dva velika infrastrukturna projekta kao što su tunel Prenj i dionica Mostar sjever – Mostar, jug Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan s europskim cestovnim koridorima i to na sjeveru s koridorom X, a na jugu s Jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti izravnu korist za cijelo društvo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo