I vozači iz BiH jednostavnije i brže stizat će do EU središta

Ako bude kompliciranije nego sada, definitivno ću ići starom cestom jer ću uštedjeti 120 maraka, ali i na gorivu – govori nam kroz smijeh vozač vezano uz tekst koji smo nedavno objavili o situaciji na autocestama, a koji govori o novom sustavu naplate cestarina koji bi na hrvatske ceste trebao doći krajem 2024. godine. Već sada je Schengen pojednostavio dolazak do europskih središta, a kada i naplatne kućice odu u povijest, sve će ići puno brže.

Buduće aktivnosti

Naposljetku, autocestom najviše idu putnici iz BiH, stoga je jasno zašto vlada toliko zanimanje o elektroničkoj naplati cestarina i suvremenom ENC uređaju koji se tek treba pojaviti, a novi sustav plaćanja bit će uređen i za vozače iz drugih zemalja kako bi se bez problema prometovalo. Ovim povodom kontaktirali smo i Hrvatske autoceste, a više informacija o budućim aktivnostima za Večernji list dala je glasnogovornica HAC-a Kata Kuprešak.

– Vezano uz upit o novom sustavu naplate cestarine, želimo podsjetiti da se o novom sustavu kontinuirano komunicira od 2019. godine. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 2019. godine javno je predstavilo projekt novog sustava naplate cestarine u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta “Modernizacija i restrukturiranje cestovnog sektora” u suradnji sa Svjetskom bankom. Novi sustav naplate cestarine temelji se na slobodnom protoku s više voznih trakova, bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja. Dakle, uvođenjem novog sustava naplate cestarine više neće biti rampi, pa se očekuje da bi sve trebalo biti brže i bez gužvi – ističe nam glasnogovornica.

Priča i što se konkretno mijenja i koja su poboljšanja za vozače.

– Novi sustav naplate bit će kombinacija dviju suvremenih i provjerenih tehnologija: naplata putem modernije verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i naplata putem automatskog sustava očitanja registracijskih oznaka. Oba načina korisnicima omogućuju slobodni protok bez zaustavljanja – napominje. Poznato je i koja se faza radova trenutačno odvija.

– Aktivnosti oko novog sustava naplate cestarine su u tijeku. Završeno je istraživanje tržišta koje je pokazalo da na europskom tržištu postoje gospodarski subjekti koji u potpunosti mogu zadovoljiti traženu tehničku sposobnost. Raspisivanje javnog natječaja za novi sustav očekuje se uskoro – kaže nam.

U Hrvatskim autocestama nisu nam mogli reći hoće li cestarine pojeftiniti s obzirom na to da više nema troškova vezanih uz naplatne kućice, odnosno smanjuje se broj radnika, ali očekuju uštede.

– U ovom trenutku nije moguće precizno navesti koliko će biti manji operativni troškovi, međutim, uzimajući u obzir činjenicu da je današnji sustav uveden 2006. godine te da zahtijeva velika sredstva u održavanju, a da će novi sustav učinkovito funkcionirati (bez potrebe za većim nadogradnjama) najmanje idućih 15 godina, već u segmentu održavanja odrazit će se veće uštede. Također, kroz ostale troškove koji sad prate postojeći sustav naplate (ručna naplata, provizije za kartično plaćanje, usluga prihvata gotovine….) polučit će se određene uštede.

Bez otkaza

Vezano uz radnike na naplatnim postajama (blagajnike), jedan dio njih otići će u mirovinu, jedan dio će otići kroz sustav poticajnih otpremnina, dok će jedan dio ostati na poslovima nadzora i drugim pozadinskim poslovima – govori za Večernji list.

Primjena novog sustava naplate cestarine procijenjena je na 65,9 milijuna eura i bit će u potpunosti financirana iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bez vage i miksera: Brzi čokoladni desert koji se napravi u tren

Ivo iz BiH traži ljude koji su mu pomogli otići u Kanadu