spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Hrvatski državljani u Zambiji ostaju u pritvoru!

Protiv osmero pritvorenih hrvatskih državljana u Zambiji podignuta je nova optužnica, a 14. veljače će se na sudu u Ndoli odlučivati o zahtjevu da se brane sa slobode, priopćilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

“Danas je bez prethodne najave na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndoli podignuta optužnica protiv osmero hrvatskih državljana, koji su 7. veljače opet uhićeni prilikom napuštanja Republike Zambije”, naveo je MVEP, prenosi Hina.

Hrvatski državljani za sada ostaju u pritvoru i slijedi sudski postupak, a novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola. Optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju, a iduće ročište bit će 14. veljače kad će se odlučivati o zahtjevu da se optuženi brane sa slobode, dodaje MVEP.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno, te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju.

U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM