spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Hrvati u Zambiji bit će pušteni da se brane sa slobode

Osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima bit će pušteno da se brane sa slobode kad ispune zadane uvjete, odlučio je u utorak sud u Ndoli, potvrđeno je Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima.

Nakon što je sud povukao optužnicu i naložio im da napuste zemlju, oni su prošli tjedan ponovno uhićeni u zračnoj luci jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podigao novu. Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola.

Na novom ročištu za četiri para u Ndoli, gradu na samoj granici s DR Kongom, nova sutkinja Jene Bwala odredila je danas da se oni mogu braniti sa slobode kad ispune zadane uvjete, predaju putovnice, polože jamčevinu i dokažu da imaju regulirano boravište.

Iduće ročište je 1. ožujka.

Optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog Zakona protiv trgovine ljudima.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM