- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Hrana, metal i drvo donijet će milijarde KM u bh. blagajnu

Pročitajte i ovo

Milijun i 200 tisuća doza cjepiva protiv bjesnoće past će iz zraka

U vremenu svakojakih događaja, zrakoplovi koji kruže nad nekim mjestima u BiH izazivaju uznemirenost kod pučanstva, a često se...

Najavljene radarske kontrole za 23.9.2021. u SBŽ

Raspored najavljenih radarskih kontrola informativnog je karaktera. BUSOVAČA 08:00 do 09:30 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob.KIM) 09:30 do 11:00 sati Gavrine kuće 11:00...

FOTO: II. Seminar za voditelje crkvenih zborova

Irena Čavara, voditeljica našeg župnog zbora i Dunja Petrušić, jedna od voditeljica Framinog benda i ove su godine, u...
Od prehrambene industrije u Hercegovini pa do drvne i tekstilne u Bosni, proizvodnja u BiH, unatoč krizi i brojnim izazovima na tržištu, sve više dobiva na značaju kao pokretačka snaga gospodarstva.

Brojke su na strani domaćeg gospodarstva, a tomu svjedoče i podaci prema kojima je izvoz iz BiH u prvih pola godine iznosio 6,7 milijardi KM i veći je za 30,53% u odnosu na isto razdoblje lani, dok je, primjerice, u lipnju ove godine ukupna desezonirana industrijska proizvodnja veća za 18 posto u odnosu na lipanj prošle godine, piše Večernji list BiH.

Posebno raduje što su vidljivi znakovi oporavka u proizvodnji hrane, tradicionalnom načinu privređivanja za veliki broj stanovnika u BiH. Tako agroindustrijski i prehrambeni sektor sudjeluje u robnoj razmjeni s 12% te je u prvom polugodištu tekuće godine povećan i izvoz.

A dvije pozitivne priče iz Hercegovine svakako će doprinijeti i jačanju ovoga sektora. Nekadašnji gigant prehrambene industrije, čapljinska Lasta, dobiva nova krila te će, uz malo sreće, ponovno osvajati domaća i inozemna tržišta, a o ozbiljnosti s kojom se krenulo u njezinu revitalizaciju govori i činjenica da će se proizvodni proces obavljati na najmodernijim strojevima te vrste u svijetu.

Krajem ovoga mjeseca očekuje se probna proizvodnja keksa, a nakon toga planira se i sadnja lješnjaka i smokava, kao domaće sirovine koja će se koristiti u budućim proizvodima. Na jugu zemlje pak posljednjih nekoliko godina postoji vidljiv trend ponovnog iskorištavanja prednosti kraških polja, a što se posebice reflektira kroz proizvodnju rajčice, ali i paprike.

Iza projekta stoji otkup koji vrši Podravka kroz kapitalni projekt koji se realizira u suradnji s mostarskom Marinadom, a zahvaljujući kojem rajčice i paprike pronalaze svoj put na niz tržišta Europske unije. Ove su godine, podsjećamo, na nekoliko kraških polja zasađena čak dva milijuna presadnica industrijske rajčice i rog-paprike.

- Advertisement -

Iz i drugih krajeva zemlje dolaze dobre vijesti kada je riječ o nekoliko proizvodnih grana; jedna od njih je i drvna, a čiji se napredak reflektira i kroz porast izvoza namještaja, čija je vrijednost zabilježila značajan skok.

Tako je u prva tri mjeseca izvoz namještaja dosegnuo brojku od 103,96 milijuna maraka, što je respektabilno povećanje u odnosu na prva tri mjeseca pretpandemijske 2019. kada je iznosio 84,69 milijuna maraka.

Oporavlja se i tekstilna industrija, a posebice proizvodnja sjedala, te je tako u prva tri mjeseca ove godine izvoz dosegnuo brojku od 143,84 milijuna maraka, što je gotovo na razini prva tri mjeseca 2019. kada je izvoz iznosio 144,04 milijuna maraka. A najveći skok vidljiv je u izvozu električne energije koji je dosegnuo 233,65 milijuna maraka, što je značajno više u odnosu na prva tri mjeseca pretpandemijske 2019. kada je izvoz iznosio 158,57 milijuna KM.

Rast bilježi i metalska industrija, pa je tako izvoz metalnih konstrukcija iznosio 87,15 milijuna maraka, što je više u odnosu na prva tri mjeseca pretkrizne 2019. godine.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FOTO DANA | Lijepo uređeno dvorište OŠ “Kaonik”

Fotografija dana danas je predivno uređeno dvorište osnovne škole "Kaonik".
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo